Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



söndag, januari 17, 2010

Högern vinner i Chile

Om de första siffrorna håller i sig, kommer presidentvalet i Chile att bli en stor seger för den latinamerikanska högern. När 60 % av rösterna räknats leder högerkandidaten Piñera med 51,87 % mot kristdemokraten Frei 48,12 %. Det är en stor seger för den latinamerikanska högern som varit på tillbakagång i ca 10 år. Författaren Vargas Llosa, idag nyliberalismen intellektuelle riddare i Latinamerika, firar. Det är hans första seger sedan han åtog sig uppdraget att tillsammans med Spaniens fd president Aznar samla den splittrade högern på kontinenten.
Det här är inte ett bakslag för den chilenska vänstern, som nu på allvar börja bygga upp en bred och starkare allians mellan socialisterna (som i 20 år varit i regeringen med kristdemokraterna) och kommunisterna. De senare har nu för första gången representation i parlamentet.

Det är inte heller en seger för Pinochet och hans efterföljare. Piñera har under valkampanjen hållit Pinochet-partiet UDI och gamla fascister på avstånd. Piñera har själv sagt att han röstade nej i folkomröstningen 1989 som besegrade diktatorn.

Det är en seger för den nya "moderna" högern. Som inte vill framstå som fascistisk, som pratar om socialt ansvar och är liberal, som kontrollerar medierna och marknaden.

Men framförallt är det ett stort bakslag för regeringskoalitionen La Concertacion. Maktblocket som tog över makten efter diktaturen för 20 år sedan. En strategisk allians mellan kristdemokrater och socialister. Det är en trött och splittrad regeringsallians som saknar en framtidsberättelse och som är på utgång.

2 kommentarer:

doublecorona sa...

Bara en naiv och okunnig svensk skulle jämföra Pinochet med en demokratisk konservativ kandidat. I jämförelse med det ideologiska mörker som sydamerika för övrigt håller på att falla in i så är Chile en framgångssaga. Kolla Venezuela med sina enorma oljetillgångar, man har röstat in diktatur och kommuniststyre. Brasilien har socialiststyre och en haltande ekonomi, Ecuador och Bolivia är båda två i händerna på populister ”Indigenistas”. Viva la libertad Chilena, viva el pueblo Chileno!

Jaget sa...

Det mest märkliga med valet är att om Bachalett hade fått ställa upp för ytterligare en madatperiod skulle koallisionen ha vunnit med bred marginal. Varför valde man att lansera Frei som kanditat är en gåta. Han var inte direkt populär till och fanns det verkligen ingen bättre alternativ?

För övrigt har brasilien knappst haft en haltande ekonomi. Vart har du fått det ifrån? Brasilens tillväxt har varit stadigt de senaste 10åren på omkring 4-5% om året. Visst krisen har gjort sitt men BNP steg ändå 2009 till skillnad från de flesta länderna.