Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, januari 10, 2010

Sverige deltar i frisläppande av soldater i Colombia

Enligt en högertidning har den colombianska gerillan FARC föreslagit Sverige och Argentina som garanter för att frige två soldater. Tidigare har Brasilien varit på tal men FARC ska nu ha ändrat sig och föreslår Sverige. Enligt den colombianska tidningen Semana ska den svenska ambassaden i Colombia ställt sig positivt till detta.

När och hur frisläppandet ska ske beror på högerregeringen och armén. Den liberale senatorn Piedad Cordoba som agerat som medlare i tidigare frisläppande av krigsfångar och kidnappade anklagar den colombianska högerregeringen för att inte ge garantier och säkerhet för att genomföra frisläppandet.

En av de som ska friges är sergeant Moncayo som togs tillfånga av FARC i december 1997. Moncayo har blivit en stor symbol för de som kämpar i Colombia för en politisk lösning av konflikten sedan pappan genomförde en landsomfattande marsch för fred. Hundratusentals colombianer är nu engagerade i sergeantens öde. Pappan, läraren Moncayo, har även han kritiserat högerpresidenten Uribe för att sabotera frisläppandet.

Inga kommentarer: