Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, januari 20, 2010

Nödhjälp eller militär ockupation

Sydamerika med Brasilien, Bolivia och Venezuela i spetsen har nu lyft rösten mot en pågående militär ockupation av Haiti. USA har landsatt 12 000 soldater och kontrollerar militärt flygplatsen och andra politiskt och ekonomiskt viktiga byggnader. Situation har nu föranlett flera konfrontationer mellan internationella hjälparbetare och USA-soldater.

Nu har Bolivias president Evo Morales uppmanat FN att kalla till ett krismöte för att fördöma USA:s militära ockupation och ta fram en samordning av hjälpen. Enligt Evo "kan inte USA utnyttja en naturkatastrof för att invadera och ockupera Haiti". Även Brasilien som leder FNs Haiti-styrka Minustah har höjt på ögonbrinnen när USA-soldater kört över hela FN-samordningen. Lula har uppmanat Obama att samordna i stället för att köra över. Från EU hörs också kritik mot USA:s agerande. Den franska biståndsministern Alain Joyandet kritiserade USA för att de hindrat ett franskt flygplan med mobilt sjukhus landa på den nu ockuperade flygplatsen "det handlar inte om att ockupera ett land utan att hjälpa landet att överleva", ska ministern ha sagt.

Annars är det mest från i-länderna som det här med USA:s pågående ockupation tas med en nypa salt och till och med applåderas. Man vill ju gärna se USA som räddaren i nöden i Afghanistan, Irak liksom i Latinamerika. I media låter det som att marinsoldaterna är läkare, sjuksköterskor och barnvakter. En svensk journalist som applåderar USA:s militära insatsen frågar sig (naivt?) om USA-soldaterna senare frivilligt kommer att lämna Haiti när den akuta hjälpfasen är över?
Men tyvärr, det finns en lång historia av invasioner och ockupationer som gör att få i Latinamerika (tro inget annat även om journalisterna påstår det) tror att USA-marinsoldater kommer med vänliga avsikter.

Vad som behövs är färre soldater, mindre vapen och fler hjälparbetare och mediciner.

7 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=ic8QlbOL774

*nickar och håller med*

Snabba på plats var de också...

Anonym sa...

Uruguay har också stämt in i kritiken mot USA:s trupper på Haiti. Den nya försvarsministern Luis Rosadilla säger att med USA inte går att utesluta risken av en militär invasion.

Bengt Jonsson sa...

Det är en väldigt stor skillnad mellan USA:s olika "religionskrig" i Främre Asien och ett eventuellt engagemang i Haiti. Och Bolivia och Venezuela har egna agendor som inte nödvändigtvis har Haitis bästa för ögonen.

Har skrivit om det här (se länk).

Jan sa...

Tror inte att USA är inblandade i så många "religionskrig", det är nog en missupfattning som bygger på att befolkningarna i många av de mest energirika områdena på jorden råkar vara muslimer... hade befolkningarna istället varit kommunister så hade man pratat om ideologiska krig.. och hittar man ingen annan anledning så får det vara krig mot terrorismen, för terrorister kan ju alla vara, de som har en från USA avvikande åsikt vill säga.

Anonym sa...

Haiti har OLJA i stora mängder som inte utvunnits eftersom usa betraktar det som "sin reserv".

Anonym sa...

Antagligen satte USA också igång jordbävningen med ett hemligt vapen...

Vilka otroligt förvirrade kommentarer. Varför i hela världen skulle USA vara intresserad av att ockupera Haiti?!?

Anonym sa...

USA ut ur Haiti!!