Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, januari 23, 2010

Chavez, barbie och grävande journalistik

Den 17 januari säger Chavez i talkshowen "Aló presidente" att Venezuela måste öka den inhemska produktionen av konsumtionsvaror och minska importen. Bland annat nämner han importerade barnleksaker med dålig kvalité som inte håller i mer än en dag, exempelvis Barbie-dockan och andra som inte har ett dugg med den venezolanska kulturen att göra. Han menar att man bör göra som ursprungsfolket Mariche, som har egna dockor, det bör tas fram didaktiska leksaker, inte leksaker som förgiftar barnens hjärna, som de kapitalistiska leksakerna, som Playstation med spel som dödar, "de har även tagit fram ett spel med mitt ansikte, att finna Chavez och döda honom, spel där städer förstörs, allt med syfte att sälja vapen".

Sky News återger den 19 januari i en kort notis delar av vad Chavez sagt på "Aló presidente". Bland annat att han fördömer kapitalismen som "vägen till helvetet" och att kapitalistiska länder "promote the need for cigarettes, drugs and alcohol so they can sell them". Och så återges vad Chavez sagt om leksakerna, barbie och play station.

De svenska journalisterna reagerar inte förrän den 23 januari.

DN:s Kalle Holmberg (först utan att citera källan) skriver en notis med rubriken Barbie lever farligt i Chávez Venezuela och drar slutsatsen att "barbiedockan, spridd över hela världen, ska bort från hyllorna i venezolanska leksaksaffärer". Expressens Anna Lindström citerar källan och skriver en notis med rubriken Venezuelas president vill förbjuda Barbie. Hennes slutsats är att "snart kan Barbiedockan vara ett minne blott i Venezuela" och att hotet mot barbiedockan har att göra med att den venezolanska regeringen "stängt av tre banker och beordrat två finansiella institut stänga för att försöka få ordning på de statliga finanserna". Det kallar jag "grävande journalistik".

En kvalificerat gissning är att Bloggen och twitter snabbt kommer att sprida "nyheten", på fikabordet att kommenteras att galningen i Venezuela förbjudit Barbie-dockan och i en kommande partiledardebatt på allvar ges som exempel på hur galna vänsterregimer skrämmer en stackars docka till tystnad.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, DN är inte så noga med detaljer. Detsamma gäller TT.

Du nämner Chavez, som talat om att inhemsk produktion måste uppmuntras. Kommer han på det nu? Efter elva år vid makten...Företag har måst göra uppehåll i månader-de får inte tag på reservdelar, eftersom de inte får dollar. Chavez har inte vågat, men devalveringen borde kommit för länge sedan, nu tvingades han för att växla ut fler bolivar från oljeexporten. På grund av elransoneringen (populärt i socialistiska länder) så har Chavez strypt stål- och aluminiumindustri. Utan elektricitet fungerar inte ett modernt samhälle. Alla kraftverk byggdes före Chavez tid, och de planer som finns för att få igång planta centro, som skulle lindra elbristen är hopplöst försenade.
" The overhaul of Unit #1 began seven years ago and are not ready yet, while the original fist phase of Planta Centro from scratch took the same seven years when the plant was built originally in 1978 in the bad old days of the fourth Republic, which is looking better and better everyday."
skriver devilsexcrement.com.

Det finns mycket att skriva om i stället för plastdockor! För DN, SVD och för dig, tycker jag.

Pelé sa...

Mycket bra Frasse, att du nämner det hur man på alla möjliga vis vill "demonisera" herr Chavez.
Kommer följa din blogg mer framöver.

Anonym sa...

Intressant att följa din blogg. Bra med balans i rapporteringen.

Anonym sa...

Personligen skulle jag inte vilja att staten lägger sig i vad mina barn ska leka med.

Anonym sa...

lo que yo queria, gracias