Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, november 03, 2008

Liberale Uribe vägrar ursprungsfolk sina rättigheter

I Colombia tvingades igår den liberale presidenten Alvaro Uribe träffa ursprungsfolken som i veckor protesterat och marscherat genom landet. När Uribe vägrade träffa de i Cauca marscherade tiotusentals människor till staden Cali för att  få till ett möte. Dit kom Uribe 4-5 timmar försenad och demonstranterna bestämde sig för att inte vänta på honom och fortsatte sina protester. Eftersom konflikten med ursprungsfolken har eskalerat och blivit en nationell angelägenhet fick Uribe vika sig och reste till Cauca (La Maria) för att i sex timmar träffa ledarna för ursprungsfolken. 

Kraven från ursprungsfolken är bl a att militärerna som begår fruktansvärda brott lämnar deras mark, att Colombia godkänner FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter, att morden på över 1 244 under Uribes presidentperiod klaras upp och rättvisa skipas, att hot och trakasserier mot ursprungsorganisationernas ledare upphör och att mark som tidigare beslagtagits av paramilitärer och storgodsägare (alla de allierade till Uribe) ska lämnas tillbaka. 

Inte på en enda punkt gick Uribe ursprungsfolken tillmötes. Mötet avslutades utan överenskommelse och ursprungsfolken har aviserat att de kommer att fortsätta sina protester och att de nu planerar att marschera till huvudstaden Bogota. 

Inga kommentarer: