Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, november 12, 2008

EU pågång med skumt frihandelsavtal med Peru och Colombia

EU meddelade igår kväll att man går vidare i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Peru och Colombia och släpper förhandlingarna med den s k Andinska Gemenskapen, bestående förutom av dessa två länder av Bolivia och Ecuador. EU väljer att fortsätta förhandlingar med de två länder där det dagligen rapporteras brott mot mänskliga rättigheter och som bryter mot internationella konventioner. Bara den senaste månaden har över 20 människor mördats i Colombia under den stora marschen som ursprungsfolken genomförde för att protestera mot Uribes politik. I Peru har 3 personer mördats, två ledare för bysamfälligheterna dömts till 20 år fängelse och flera hundra sårats i protesterna mot Alan Garcias affärer med transnationella bolag.
Både Bolivia och Ecuador har i förhandlingarna med EU ställt krav på att alla avtal ska respektera ursprungsfolkens rättigheter enligt internationella konventioner. Dessutom har Evo Morales och Rafael Correa varit noga med att påpeka att deras länder inte kommer att gå med på ett frihandelsavtal som öppnar vägen för att europeiska storbolag ska kunna fritt exploatera de andinska ländernas naturresurser och folk.
Medan i USA har demokraterna stoppat ratificeringen av frihandelsavtalet med Colombia pga av brotten mot mänskliga rättigheter, vill EU köra på och låtsas inte om protesterna som kommer från Latinamerika men även från Europa.

Inga kommentarer: