Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, april 09, 2007

Nedräkningen har börjat i det ockuperade Irak

Det är uppenbart att nedräkningen för USA:s ockupation har börjat. På fyraårsdagen av USA:s intåg i Bagdad är det inga jubelrop. Sakta men säkert har majoriteten av irakerna kommit till insikt om att USA och allierade är helt enkelt nygamla ockupanter och inga "befriare". Shiiterna, som tidigare setts som allierade till ockupationsmakten, demonstrerar mot de utländska ockupanterna. Attackerna mot den USA-kontrollerade gröna zonen i Bagdad har intensifierats. Så gott som dagligen ligger den under raketbeskjutning. USA-soldaterna har förlorat kontrollen över Bagdad. Demokraternas bråk med Bush med krav på ett datum för tillbakadragandet ska förstås som etablessimangets desperation och ett försök att hitta alternativ till det kommande nederlaget. Det är ingen slump att allt fler drar paraleller till Vietnamkriget. Det finns likheter, inte minst i den nu offentliga splittringen i det politiska etablessimanget. För att bara påminnas om hur det kan bli framöver får ni här den klassiska bilden på evakueringen av USA:s ambassad i Saigon i april 1975.

Will it look like this?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är säker på muslimerna i Irak klarar av att ha ihjäl varandra med eller utan USAs trupper i landet. De är ju inte intresserade av att ha ETT Irak, utan alla muslimska-etniska sekter vill ha så mycket av oljan och makten som möjligt för sin sekt. Jag bor själv i USA sedan 15 år, och tycker också vi ska ta hem våra trupper eftersom det inte är värt våra söners och döttrars liv att försöka stoppa Irakiernas inbördeskrig. Låt dem ha ihjäl varandra.

Anonym sa...

Hoppsan, jag upptäckte just från det övriga materialet på denna blogg att Frasse är kommunist, så min kommentar är lite malplacerad...

Anonym sa...

det är inte muslimerna som kommer att ha ihjäl varandra, och det är inte irakierna som kontrollerar oljan. Det är USA som dödar irakier och har total kontroll över oljan.

Anonym sa...

Du kan ju fortsätta tro det. Konspirationsteorier är ju alltid kul. I verkligheten är ju förstås mycket enklare. Muslimerna av olika slag hatar varandra och har ihjäl varandra. Förstår inte varför kommunister alltid är så benägna att acceptera tramsiga konspirationsteorier... Jag ser fram emot den dag oljan är slut, så det inte längre finns någon koppling till arabvärlden och ingen grogrund för idiotiska konspirationsteorier. Du tror antagligen också att judarna och amerikanerna sprängde WTC i luften sjävla, om kag förstår din vilseledda personlighet rätt?

Danne sa...

Jag vet inte vem det är som ligger bakom denna blogg, men jag måste ändå säga att ett amerikanskt krig mot Iran troligen ändå är det bästa för regionen. Det finns två länder som har haft geopolitiskt motiverade skäl att skaffa kärnvapen, Israel och Sovjetunionen. Detta eftersom andra stater sagt att dessa två stater bör förintas/upphöra att existera. Efter Sovjets upplösning är Ryssland nu en "vanlig" accepterad nationalstat, men Israel står fortfarande inför hotet om krig.

Skulle Israel attackera Iran för att eliminera regimens kommande atomvapen, måste regeringarna i de andra muslimska länderna stödja Iran, vare sig de vill eller inte, eftersom det är det enda alternativet för att kunna behålla makten i det egna landet. Här blir det endast USA (och möjligtvis Europa, men europeerna är ovilliga till krigsinsatser) som kan föra ett krig mot Iran för att byta regim. Och visst, vi kan vara hur liberala och medmänskliga som helst, men till sist använder vi ändå oljan från Mellanöstern, och det är den enda orsaken till att vi i Väst överhuvudtaget bryr oss om denna avkrok.
Det jag tycker är konstigt, eftersom jag själv är vänster, är att så många på vänsterkanten stödjer arabernas kamp. Vi har absolut inget gemensamt med dem. I Irak får irakiska kommunistpartiet verka öppet idag, men i Iran är iranska kommunistpartiet en förbjuden organisation, tänk på det.