Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



fredag, april 13, 2007

En reseskildring från irakiska Kurdistan

Jag fick ta del av en reseskildring till irakiska Kurdistan från Amineh K, med rötter i iranska Kurdistan, som jag vill dela med mig.

Under två veckor i mars var jag på studiebesök i irakiska Kurdistan. Jag besökte det kurdiska parlamentet och träffade de kvinnliga ledamöterna, några ministrar samt flertalet kvinnoorganisationer. Jag träffade även vanliga människor, journalister m.m. Situationen är ohållbar. Det finns inte någon trygghet varken för kvinnor eller någon annan medborgare i Irak. Och nu ska Sverige skicka tillbaka folk till norra Irak!!

På USA och Storbritanniens begäran ska det irakiska folket tvingas byta ut det gamla S-passet, till ett G-pass, eftersom man påstår att terrorister lätt kunnat förfalska det gamla passet. [Efter beslut av Migrationsverket godkänner Sverige inte de irakiska S-passen. Beslutet började gälla från och med den 19 februari i år].

Men det handlar inte bara om det utan det finns många negativa förändringar framförallt på jämställdhetens område. Man har nu infört en regel att kvinnor inte får resa ensam utan medgivande av någon manlig släkting. Om en kvinna inte har någon far, bror, farbror eller äkta make ska hon omyndigförklaras enligt lagen. Det är samma sharialagar som vi kvinnor i Iran har kämpat mot i 29 år som nu, tackvare USA och Storbritannien, även Irak ska införa.

Detta är helt obekant för folket och det finns inte någon som vet någonting om detta . Märkligaste är att inte ens ministern som är tillsatt för att arbeta med kvinnofrågor eller någon av de 25 parlamentarikerna i Kurdistan eller kvinnorna i det irakiska parlamentet reagerat på detta. En enda tidning nystade ut informationen från någon som jobbar på en myndighet.

Förutom fattigdom och hög inflation är otryggheten enorm och alla vill fly landet, särskilt ungdomarna. Kvinnors situation har försämrats markant. Hedersmord, prostitution, kidnappningar av kvinnor och unga flickor, m.m har ökat.

Amineh

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att allt fler bryr sig om kurdernas situation och skriver om dem. Det är på tiden. Amineh K, som gett dig information, måste dock vara rätt rejält felinformerad vad gäller lagarna. Det finns inga lagar om kvinnors omyndigförklaranden (inte i Kurdistan). Inte nog med att något sådant inte existerar, inte ens diskussioner har förts kring något sådant i det kurdistanska parlamentet.

Det är som sagt roligt att folk intresserar sig för den kurdiska civilbefolkningens situation. Vore intressant att läsa dina åsikter om kurder och kurdfrågan i framtiden. Kommer att besöka din blogg i framtiden (tackar Esbati som länkade hit). Du har en del kloka inlägg om det hemska kriget i Irak.

PS
Det har aldrig tidigare förts statistik över hedersmord, kidnappningar eller annat kvinnofötryck i Irak (eller Kurdistan). Så det vore intressant att vad Amineh K menar med "Kvinnors situation har försämrats markant". Försämrats i förhållande till när?

Kurdistan and Hayastan sa...

bra inlägg, tack!