Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



onsdag, april 11, 2007

Hyckleri i USA:s militära bistånd till Colombia

USA:s State Department har informerat USA:s kongress om att såväl den colombianska regeringen som landets militär respekterar mänskliga rättigheter och har gjort upp med sina band till de paramilitära grupperna. Genom godkännandet kommer nu den colombianska militären få ta emot den återstående delen av USA:s militära bistånd för 2006 som totalt uppgick till 591 miljoner dollar.

USA:s godkännande kommer samma dag som finansministern Oscar Iván Zuluaga offentligt erkännt att han 2003 valkampanjade med hjälp av Maribel Galvis, ökänd ledare för paramilitärna, och när senatorn Gustavo Petro meddelar att han kommer att offentliggöra en lista på två tusen personer knutna till regeringen och militärerna (allt från militärer, jordägare, präster och politiker) som har eller har haft samröre med paramilitärerna. Jag har tidigare skrivit om den colombianska regeringens samröre med paramilitärerna.

Tigran Feiler, ordförande i Colombianätverket skriver att "Bevisen på hur hela den colombianska statsapparaten samarbetat med och infiltrerats av paramilitärerna har radats upp. Colombias utrikesminister María Consuelo Araújo avgick efter att hennes bror erkännt samröre med paramilitärerna, flera parlamentariker från Uribes regeringskoallition står anklagade för liknande brott och nyligen pekade självaste CIA ut Colombias överbefälhavare Mario Montoya för att ha samarbetat med paramilitärer.

Respekt för mänskliga rättigheter? Lovorden från USA kommer inte långtefter att FN släppt sin senaste människorättsrapport om Colombia. Där pekar man ut den colombianska regeringen som direkt ansvarig för en allt större del av övergreppen i den colombianska konflikten. Framförallt handlar det om en kraftig ökning av antalet utomrättsliga avrättningar. Även när det gäller situationen för Colombias fyra miljoner internflyktingar bär den colombianska regeringen ett tungt ansvar. "

Inga kommentarer: