Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



söndag, maj 28, 2006

Valet i Colombia

Idag ar det presidentval i Colombia. Och huvudalternativen ar hogerns Alvaro Uribe och vansteralliansen POLOs kandidat Carlos Gaviria. Utgangen ar oviss, for nagra veckor sedan skulle Uribe ha vunnit med nastan 60%, idag har laget forandrats tack vare Gavirias uppryckning. Den senaste ickepublicerade valundersokning (som gjordes av statsvetenskapliga institutionen pa Universida Nacional) gav Uribe 48,5 %, Gaviria 26%, Serpa (liberal) 15 % och Mockus (socialliberal 5 %). Det hoga valskolket (upp till 60 %) gor att det ar svart att veta om Uribe kommer over 50%. Anda kommer vansterns resultat att vara historiskt. I de senaste (president)valen har vanstern fatt 1986 4,58%, 1990 12,48%, 1994 3,79% och 2002 6,16%).

Ett stort problem ar att forsvarsmakten och valmyndigheten flyttat over 120 vallokaler fran landsbygden till urbana omraden och forsvarar for folk att rosta. Det drabbar hundratusentals rostberattigade. Vanstern menar att de omraden som drabbas av flytten av vallokalerna ar just de omraden dar vanstern och liberalerna har starkt stod. I Cauca i sodra Colombia kunde vi sjalva konstatera att i just de omraden dar de senaste veckorna forekommit stora demonstrationer mot regeringen har valmyndigheten efter patryckningar fran militarerna stangt vallokaler i 23 kommuner.

Det ar i huvudsak i landsbygden och i de omraden dar ursprungsbefolkningen lever som militarerna tryckt pa for att flytta vallokalerna. Vi kontaktade fran Cauca EU-parlamentarikern Meyer som befinner sig har med en EU-delegation som fick sig faxade material kring detta och han gjorde patryckningar gentemot valmyndigheten. Vi traffade honom igar igen tillsammans med KP:s generalsekreterare. Meyer som traffat valmyndigeten, Uribe, Liberalen Serpa och Gaviria menade att det finns en stark ovisshet aven bland Uribes folk och att de sjalva konstaterat att vansterns gjort en mycket lyckad valrorelse. Liberalerna daremot har helt tappat fart och kommer att gora kanske det samsta valet nagonsin. Den s k bipartidismen (alltsa det gamla partietablissemanget av konservativa och liberaler ) ar pa vag att forsvinna helt och i stallet etableras tva nya hvudalternativ hogern med Uribe och en stark vanster med Polo.

Tre av var delegation reste igar lordag till sodra Colombia, Departamento el Meta till kommunen La Uribe. Ett konfliktomrade med paramilitarer. Darifran rapporteras att det varit svart att driva valkampanj och att forsvarsmakten har med alla medel forsokt stoppa valet dar. Inga officiella valobservatorer har velat aka dit och Polo bad oss skicka folk dit for att visa forsvarsmakten och myndigheterna att de har ogonen pa sig. I tidningen El Tiempo finns en notis om detta. Vi som ar kvar i Bogota har idag akt runt och besokt vallokaler. Vi blev intervjuade av TV-station Telesur.

Inga kommentarer: