Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, april 05, 2006

Bananrepublik, nu i Mellanöstern!

Apropå Rice och Straws "plötsliga" besök i Irak kom jag att tänka på de så kallade bananrepublikerna, benämningen på länderna i Centralamerika som "ägdes" av USA-bolaget United Fruit Company. Till Irak reste Rice och Straw för att få ordning på den stökiga ”regeringsförhandlingen”. Tålamodet börjar ta slut, sa man.

Eftersom den officiella versionen säger att ockupationen upphörde den 30 juni 2004 (läs bl a UD: s landstrategi), och en koloni är inte att tänka på, är frågan hur den officiella versionen ska kunna förklara dessa eminenta utrikesministrarnas agerande i ett främmande lands ”regeringsbildning”. Och då kom jag att tänka på Bananrepublik som en passande benämning. Inarbetad och med en folklig förankring.

Den ursprungliga banarepubliken var Guatemala. United Fruit Company kontrollerade uppemot 70 % av jorden, hade monopol på landets i huvudsak enda exportprodukt banan och kunde avsätta och tillsätta politiker och presidenter/diktatorer efter behov och behag. United Fruit styrde landet till den grad att man införde en lag som befriade USA-bolaget från skatter för 90 år framåt. Även andra länder i Centralamerika som styrdes av United Fruit, i synnerhet Honduras och Costa Rica, kom att kallas bananrepubliker. När presidenten Jacobo Arbenz under 1950-talet försökte ändra på detta i Guatemala störtades han av 150 USA-mariner. United Fruit Company tillsatte sedan en lojal diktator.

Inga kommentarer: