Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, augusti 16, 2012

Korrekt politiskt beslut - Assanges asylrätt

Vissa har svårt att tänka flera tankar samtidigt. Det går visst att garantera och genomföra en rättviss rättsprocess och samtidigt försvara en person för risken att utlämnas till ett land som hotar med dödsstraff. För min del gäller det att Assange åtalas för det han anklagas för (våldtäkt och sexuellt ofredande) men att han inte hamnar i USA där hans rättigheter inte kommer att respekteras och riskerar dödsstraff. Bradley Manning är ett kristallklart fall.

Ecuadors beslut är ett politiskt beslut. Välformulerat och grundat. Asylrätten står över nationell rätt för den skyddar mänskliga rättigheter. Ecuador ger Assange politisk asyl men kommer inte stå i vägen för att Assange ska åtalas för anklagelserna om våldtäkt och sexuellt ofredande. Ecuador tar inte ställning i frågan om åtalet i Sverige utan grundar sitt beslut ENBART på risken att Assange utlämnas till USA där han riskerar en orättvis rättegång och hans rättigheter kommer inte att respekteras.

Ecuador har enligt utrikesministern Patino försökt hitta en lösning med både Storbritannien och Sverige men de har vägrat. Bland annat har Ecuador tillfrågat Sverige om att förhöra Assange på ambassaden men Sverige sa nej. Även USA kontaktades av Ecuador för att de skulle ge garantier på att Assange inte skulle extraditeras dit och om risken för dödsstraff. USA svarade att de inte tänkte svara på Ecuadors frågor..

Att svenska ministrar och journalister uttalar sig som om vi befann oss på kolonialtiden eller som om de riktade sig till forna banarepubliker är skamligt. I stället borde Sverige samarbeta med Ecuador för att uppnå två saker. 1. en rättegång för anklagelserna om våldtäkt och sexuellt ofredande 2. garantera Assanges liv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, det återstår att se hur det kommer att utveckla sig, hoppas de lyckas smuggla ut J.A ur ambassaden o till Ecuador, här en bra länk till nyhetsrapportering som inte är nedsvärtat med imperialist styre: http://rt.com/on-air/

Bengt org sa...

Man kan ju undra vad Anna Argin och hennes "Stureplanskompis" mår. De ha ju orsakat ett internationellt engagemang bara för ett de ångrade sitt "kändissex".
De får verkligen ta ansvar för sitt handlande själva.

Morgan Holmström sa...

Nyfiken på att se vad som händer i London, drar dit i helgen.. Kan vara bra att höra med folk på plats