Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, november 30, 2010

Latinamerika i WikiLeaks - Bad Comedy

I Latinamerika är det få som förvånas över USA:s godtyckliga omdömen och diplomatiska agerande som "avslöjas" i WikiLeaks-dokumenten. Det är ingen som hade trott annat än att USA:s ambassader används till fullo för att spionera, konspirera och påverka ländernas inrikespolitik. Att USA visste om planerna på en statskupp i Honduras eller att USA arbetat hårt för att isolera Chavez är inga nyheter för någon. Eller att Venezuela invaderats av kubanska läkare, sjuksköterskor, gymnastiklärare som högeroppositionen hävdar i själva verket skulle vara spioner. Liksom att Argentina skulle ha hjälpt USA att skapa bättre diplomatiska kontakter med Bolivia.

I stället har de latinamerikanska medierna uppmärksammat de mer smaskigaste avslöjanden som i omgångar publiceras i spanskspråkiga tidningen El Pais. Allt från USA:s intresse för Cristina Fernandez mentala hälsa och att Evo skulle ha haft en tumör i näsan. Den argentinska tidningen Pagina 12 kallar det hela för Bad Comedy.

Det återstår att se om det kommer ut annat än skvaller eller skåpmat. Det är dock inte så troligt då El Pais, tidigare en anti-franco tidning närstående de spanska sossarna, idag uppköpt av medieconcernen PRISA, är mycket angelägen om att inte "skada" sina kontakter med USA.

Inga kommentarer: