Francisco Contreras
fredag, december 18, 2009
Obama kan inte, vill inte, hör inte
torsdag, december 17, 2009
Evo och Chavez tände till konferensen
onsdag, december 16, 2009
Klimatkonferensen på väg mot en katastrof
tisdag, december 15, 2009
Rörelserna slängs ut och Syd ökar trycket i Köpenhamn
måndag, december 14, 2009
Chile: högern vinner första omgången, men förlorar ändå
söndag, december 13, 2009
Patentstriden avgörande i klimatförhandlingarna
lördag, december 12, 2009
bilder från klimatdemon i Köpenhamn
fredag, december 11, 2009
Internationell tribunal och kamp mot transnationella bolag
På ett annat väl konkurrerat seminarium pratade representanter för Via Campesina om att den stora striden nu gäller marken/jorden. En strid mellan det s k agrobusiness och småböndernas jordbruk. De pekade på de transnationella bolagen och det internationella finanskapitalet som underordnar sig marknader, produktion, priserna mm för livsmedelsproduktion. Agrobusiness ger inga jobb, tvärtom, småbönder och lantarbetare förlorar sin inkomstkälla när de blir av med sin mark. Enligt beräkningar som gjorts, skapar agrobusiness, alltså storskaligt jordbruk för export, högst ett arbetstillfälle per 185 Hektar. Agrobusiness producerar inte mat utan producera dollar, som nån av de sa. En annan bra affär är det s k Hydrobusiness, alltså kommersialiseringen av vattnet. Coca Cola och Nestlé är de stora aktörerna här. Via Campesina, den stora internationella bonderörelsen, kämpar mot denna utveckling genom att förstärka basrörelserna, genom att etablera en allians mellan land och stad och genom att bekämpa de transnationella bolagen.
COOP15 i Köpenhamn: ursprungsfolk kräver Klimattribunal
tisdag, december 08, 2009
Kraven från Syd - under Klimatmötet
Kraven som kommer från Syd och folkrörelserna inför klimatmötet i Köpenhamn är i allra högsta grad relevanta.
- Att den rika världen ska uppfylla sina åtaganden enligt klimatavtalet som tecknades i Kyoto.
- Att de historiska utsläppen av växthusgaser räknas med i ett kommande avtal. Dagens situation är ett resultat av ett sekel av industrialisering och ohämmad exploatering av olja, kol och skog. Samtidigt har de materiella framstegen som gjorts i liten utsträckning kommit fattiga länder till nytta.
- Att den västerländska konsumtionskulturen och det överutnyttjandet av livsutrymme ändras radikalt. En omställning till hållbar konsumtion och produktion behövs.
- Att nya sätt att finansiera en hållbar utveckling i fattiga länder tas fram, ex Koldioxidskatt och Global skatt på valutaväxlingar och aktiehandel.
- Folkrörelserna ifrågasätter också kommersialisering av utsläppsrätter. Är det realistiskt att tro att den marknad som totalt misslyckats med att hantera en global nyttighet som klimatet ska lyckas bättre efter Köpenhamnsmötet?
måndag, december 07, 2009
Europafacket kräver stopp för frihandelsavtal
Ledningen för Europafacket ETUC kräver att EU stoppar förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Colombia och Peru. Europafacket med Wanja Lundby-Wedin som ordförande menar att minst 10 fackliga företrädare mördats i Colombia de senaste 2 månader och att det s k Sustainable Development Chapter som förhandlas fram inom ramarna för frihandelsavtalet inte garanterar att de fackliga och de mänskliga rättigheter respekteras.
Äntligen har facket i EU börjat reagera, i USA har facket lyckas stoppa en ratificering av frihandelsavtalet mellan USA och Colombia.
Bolivia: Evo 63 % - högern 34 %
tisdag, december 01, 2009
EU tvekar om diktaturens Honduras
Carl Bildt hade som mål idag att EU:s möte skulle landa i ett uttalande kring Honduras. Samma sak försökte sig Portugal primärminister José Sócrates på det s k iberoamerikanska möte i Portugal idag. Men ingen av de lyckades. Både EU och Latinamerika tycks vara splittrade i frågan om att stödja eller inte diktaturens val i Honduras.
I Latinamerika har högerregeringarna i Panamá, Costa Rica, Colombia och Perú godkänt valet medan Brasilien, Venezuela, Chile, Argentina och andra har tagit avstånd från statskuppen och "valet".
Oklart vilka länder inom EU som vill godkänna diktaturen. Vi vet inte heller vad Carl Bildt och Sverige vill. Dock finns ett svar från Bildt till en fråga ställt av miljöpartisten Bodil Ceballos i EU-nämnden:
Jag tror att vi är inne på samma linje i dessa frågor. Det är viktigt att reagera.
Det här var ju inte en militärkupp eller statskupp i klassisk mening. President Zelaya befann sig, lindrigt uttryckt, i utkanten av konstitutionen>>> Hemlig enligt 2 kap. 1 § sekretesslagen <<<. Men man tar inte militären och sätter presidenten på ett plan och skickar ut honom ur landet. Det gör man inte. Det är dåligt för Honduras, men framför allt riskerar det att sända en signal, om man tolererar detta.
Det är mot bakgrund av det som omvärldens och de afrikanska ländernas reaktion har varit så stark och så enig och som vi från EU:s sida har sett det som viktigt att ge detta vårt stöd.
Jag ska ärligt säga att jag inte tycker att vi har spelat någon mer aktiv roll i detta. Det har inte heller varit vår strävan. Vi tycker nämligen att regionala samarbetsorganisationer i princip är bra. Har OAS en process är EU:s roll, tycker jag, att stödja OAS process snarare än att lägga sig i och försöka åstadkomma någonting själv.