Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, april 10, 2011

Tortyrinstruktören från USA

En oskyldig nyhet kan man tro. Men nej. DN-journalisten Kristoffer Örstadius har antingen gjort en dålig research eller så har han medveten placerat nyheten där, "oskyldigt", "vinklat". Det handlar om mordet i Uruguay 1970 på vad DN-journalisten tror vara en USA-"diplomat", nämligen den ökände Dan Mitrione. Han ska ha kidnappats och mördats av gerillan Tupamaros. USA och Uruguays diktatur anklagade bl a en svensk forskare för att vara en av hjärnorna bakom kidnappningen. Han förnekar ännu idag att han låg bakom mordet som återigen livats upp med dokument från Wikileaks.

Men vad Örstadius inte berättar i sin oskyldiga nyhet är att USA-"diplomaten" i själva verket var en av USA:s skickligaste tortyrinstruktörer. Ja, hans stora specialitet var att hitta den "exakta smärtan, i den exakta kroppsdelen, i den exakta tortyrnivån för att få fången att prata", som det hette. Han lärde ut elchocker på könsorgan och långsam strypning. Costa Gavras gjorde filmen "Etat de Siége" baserad på torteraren från USA.

1969 kom tortyrinstruktören Mitrione till Uruguay för att instruera dödsskvadronerna i tortyrtekniker. I ett år härjade "diplomaten" i Uruguay tills han kidnappades och mördades. Tidigare var han verksam i Brasilien. Hans uppdrag där var att skapa en politisk polis efter statskuppen 1964. När han lämnade Brasilien hade "kåren" 523 "specialiserade" agenter. Mitriones tortyrteknik användes sedan även i diktaturerna i Chile, Argentina, Paraguay och Centralamerika.

6 kommentarer:

Röde Condoren sa...

William Blums bok "CIA och USA:s verkliga utrikespolitik" hade ett bra namn på kapitlet om Uruguay, för det handlar nämligen mycket om Dan Mitriones roll i Uruguay.
Kapitlet hette "Tortyr - lika amerikanskt som äppelpaj".

Anonym sa...

Usch ja, jag blev så upprörd när jag läste artikeln.
Artikelförfattaren Kristoffer Örstadius har uppenbarligen inte sett filmen (en av de bästa filmer jag sett), han har givit filmen en amerikansk titel trots att filmen är en fransk/italiensk/västtysk produktion med fransk originaltitel. På svenska heter filmen Gisslan, inte ens det har han brytt sig om.
Värst av allt är förstås att han totalt missat(?) vad saken handlade om, att Mitrione var tortyrinstruktör.
Det här är ett rejält övertramp av Dagens Nyheter.
Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att se ett mönster i DN:s bevakning av amerikansk utrikespolitik.
Tack för att du kommenterar denna händelse.
Vänligen, Rickard C

Anonym sa...

Tack! Det var glädjande att fler reagerat på detta journalistiska lågvattenmärke. DN trampade i klaveret redan när man stödde USA-invasionen i Irak. Man verkar fortsätta på samma okritiska spår. Faktagranskning och källgranskning är ett minne blott. Några rader från WIkileaks och lite fantasi räcker för att skapa en ny sensationsartikel.

Anonym sa...

Ja just det, vilken upprörande dålig artikel! Vi fullkomligt rasade här hemma och funderar på att skriva en insändare.

Anonym sa...

Gör det! Reagera! Maila journalisten!

Anonym sa...

Jag undrar om den som skrivit artikeln är journalist, med kunskap om fallet (jag har också varit med i Tupamaros) vågar påstå att han inte vet vad han skriver om (mer än att går USAs regeringars ärende).
Det finns mängder av dokument han kunde hämta information ifrån, och jag menar inte från vänster eller andra organisationer som kan ha sympatiserat eller stödde TUPAMAROS, det finns hemligstämplade dokument från USAs arkiv, inte minst från CIA som har blivit offentliga de sista åren.
Vad den påstådde journalisten inte vet är att den uruguayansk-svensk forskare Henry Engler verkligen satt i tortyr under 12 års tid, som gisslan av diktaturen i Uruguay, ett sådan långdragen tortyr har inte något annat land sysslat med (USA är på god väg i Guantanamo). Det har inte de förmodades journalist ingen aning om.
Mitrione sysslade med utbildning av tortyr och för ändamålet använde han hemlösa som inte hade familj för övning i verklighet, det kunde den inbillade journalist veta om han hade för avsikt att skriva om verklighet i ställe för att ta bort uppmärksamhet om dagen realitet i Sverige.
Det är möjligt att Kristoffer Örstadius och DN behöver rökridåer nu när svenska flygvapen ge sig på andra länder i meningslösa krig (dessutom med fiaskot som att JAS kan inte lyfta för att inte finns det bränsle som behövs).