Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, april 26, 2011

Sverige inte längre en fristad för colombianer

Sverige hade tidigare en asylrätt som följde Genevekonventionen. I Sverige fick människor på flykt från dödshot, fängelse, tortyr, som förföljdes av odemokratiska regimer en fristad. Så var fallet för tusentals colombianer som flydde från mord och massaker. Många av de var politiskt aktiva i vänsteralliansen Union Patriotica som ställde upp i val och vars kandidater, allt från presidentkandidater (3 stycken) till fullmäktigeledamöter mördades. Över 4 000 medlemmar i Unión Patriotica mördades av den colombianska regimen.

Nu är många av de colombianer som fick en fristad mycket oroliga för att den svenska fristaden inte längre gäller för dem.

Svensken som nu har deporterats från Venezuela till Colombia var en av de colombianer som fick en fristad för 20 år sedan . Han har via en nyhetsbyrå och en närradiostation fortsatt att arbeta politiskt. Han anklagas nu av den colombianska regeringen för att vara chef för FARC-gerillan i Europa. Han förnekar medlemskap i gerillan, däremot säger han att den colombianska regeringen vill åt honom eftersom han arbetar i medier som ogillas av högerregeringen.

Den colombianska regeringen menar att e-post som skickats från en av FARC-ledarna till en person i Sverige med ett aliasnamn ska vara svensken som nu häktats i Colombia. Det finns även en bild som publicerades i regeringstidningen (och som ägs av presidenten Santos familj) El Tiempo som ska visa svensken med en gerillaledare. Dock har sådana bilder visat sig tidigare vara fejkade (ett bra ex är en journalist från Telesur som satt i isolering anklagad med ett liknande foto och som senare visade sig vara feijk).

Ord står mot ord.

Men Sverige har som skyldighet att agera, inte enbart för en svensk medborgare utan också för de som tidigare fått en fristad i landet. I Sverige har inte personen gjort nåt olagligt, att sända radio eller driva en hemsida är inte olagligt i Sverige, och inte heller har svensken öppet visat sitt stöd för gerillan i Colombia eller liknande.

Sverige borde skydda människor som flytt från regimer som begår brott mot mänskliga rättigheter. Jag förstår mycket väl att colombianer som flydde förtryck och krig i Colombia nu känner sig oroliga. Sverige är inte längre en fristad för dem.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Personen har varit efterlyst länge. Jag tycker inte sverige bör vara fristad åt kriminella grupper och ledare. Låt rättegången visa resultatet om han är oskyldig eller inte men tydligen finns det all anledning att avgöra detta.Att gömma sig med att man är journalist betyder inte att man kan göra vad som helst.

Peter sa...

Du får gärna förtydliga hur du anser att Sverige inte längre är en fristad för dessa colombianer. Den aktuelle journalisten/terroristen greps när han landat på Simon Bolivar International av venzuelansk polis och utlämnades av venezuelanska myndigheter till Colombia. Jag ser inte att Sverige skulle ha någon roll i detta. Det är inte Sverige som har utlämnat honom. Det är kanske så att många Chavez anhängare nu är besvikna över att han inte längre stöder FARC och värderar goda relationer med Colombia högre.

Anonym sa...

Det finns än så länge ingenting som pekar att han skulle vara FARC-medlem.Vi kan inte döma honom i förhand. Varken ni eller jag vet om han är var den colombianska regeringen anklagar honom för.

El Zorro sa...

många journalister i världen anklagas av diktaturer och odemokratiska regimer för att vara terrorister, men en person som har pennan och dator som vapen kan inte begå terrordåd. Stöd det fria ordet, släpp den svenske journalisten fri

Edgard G sa...

Att ha en penna och kalla sig för journalist, ger inte honom immunitet. Han är ett FARC-medlem, som bl.a. samlar pengar för att döda civilbefolkning, och göra terrorattentat i Colombia.
Igen, han ÄR ett Farc-medlem, inte ett misstänkt medlem, alla vet vem han är.

Att ha blivit svensk medborgare ger inte heller immunitet.
Att vara svensk medborgare ska inte ge man befrielse för brott som begås utomlands.

"Zorro", Colombia är inte en diktatur, sluta prata skit.
Res till Colombia, prata med folk, så ni alla kan förstå sanningen: FARC är en terroristgrupp, och colombianer är emot dem. Sverige och andra länder bör inte vara fristad för terrorister!

El Zorro sa...

att skriva eller förmedla nyheter är inget brott. Inte i Sverige. I Colombia däremot mördas, hotas och förföjls journalister dagligen. Läs gärna rapporterna från Amnesty International. Det är det enda de har konkret som de anklagar honom för just nu. Sen säger colombianska staten att han var ansvarig för finansierna i Europa, men de har inga bevis på det. Inte du heller Edgar. Han förnekar att han är medlem i FARC

Dimmu sa...

Zorro jag köper inte alls att bara för man är journalist så är man jagad i Colombia. Det stämmer inte alls, det är en modern demokrati med en vettig president.

Sverige ligger så långt borta, en tidningsartikel här skulle inte vara någon huvudbry. Det är full fokus att bekämpa terror organisationen FARC och de senare årens framgångar och underrättelseverksamhet, här är ett spår på något som måste avgöras. Men jag ser att alla anledning finns till att det ligger tunga fakta bakom med en stor anledning. Det finns juh inget som säger motsatsen.

Om han är efterlyst av interpol så förstår jag heller inte hur han kunnat bege sig på en flygtur ifrån sverige på egen hand.

Jag är övertygad att han kommer skickas till USA.
Det är väldigt pinsamt att denna person är svensk medborgare och hur sverige har hanterat detta om han är skyldig.

Jag tror att när allt kommer till ytan vad denna person verkligen gjort, så är det inte journalistik iallafall utan någonting helt annat.


Sverige har en roll i detta att se till att Sverige inte stöder terror organisationer och har vi någon som gör det ska dom dömas för brott.
Att skydda en terroristanhängare och att svenska vapen hamnar hos farc..det är inte alls acceptabelt. Man får skämmas.

Anonym sa...

Det är ingen som har kommenterat Chavez agerande i den här affären. Han har ju tidigare varit positiv och uttryckt starkt stöd till FARC. Nu har han på direkt begäran från Colombia utlämnat en FARC-medlem på hög nivå. Intressant!
Om personen i fråga är FARC-medlem varför utlämnades han då? Om personen i fråga inte är FARC-medlem varför utämnades han då? Dessutom har Venezuelas utrikesminister kritisera Sverige för att man låtit personen i fråga lämna landet eftersom han löpte risken att gripas och utlämnas till Colombia.Är inte detta lite hyckleri?