Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, maj 25, 2010

Idag P1, Malms flosker om Venezuela

Debatterade i P1 idag med folkpartisten Fredrik Malm om Venezuela. Jag blev överraskad om hur lite högerns Malm hade att komma med i debatten, förutom flosker och personangrepp. Min poäng är att de sociala reformerna i Venezuela med hjälp av oljepengar har gett resultat. Fattigdomen har minskat från 75-80 % till 26 %, barndödligheten och undernäring är bland de lägsta i Latinamerika, över 2 miljoner hektar har fördelats till bönder och landet har tagit kontroll över naturtillgångar. Självklart finns problem som fattigdom, korruption och kriminalitet. På samma sätt finns i landet en politisk polarisering som gör att allting målas i svart och vit. Men trots polariseringen har Venezuela försvarat yttrandefriheten, genomför demokratiska val och det finns en högljud opposition. Högerns Malm kan ju förstås ogilla Chavez och politiken han för men att säga att det är en diktatur är ju bortom all sanns. Chavez har vunnit 14 val och förlorat 1.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat! Skulle dock vara intressant att höra något om självorganiserade arbetsplatser och massmediernas demokratisering. Sånt som rätt tydligt visar att Venezuela inte är på väg mot en "semi-diktatur".

Peter sa...

Att kalla Chavez diktator är för starkt men det betyder inte att han inte är en mycket autokratisk president som i grunden misslyckats med att förändra Venezuela. Att klientilismen idag är knuten till Chavez själv och PSUV är inte nödvändigtvis bättre än när den var det till AD och COPEI. De sociala förbättringarna som åstadkommits de senaste 12 åren kommer att rasa i takt med venezuelas fallande ekonomi när det inte längre går att köpa sig framsteg. Stegrande inflation, sönderfallande infrastruktur, bristfälligt fungerande "missiones", ökande import av mat och andra nödvöndigheter och riktade attacker mot privata företagare drabbar i slutändan alla. Inklusive de fattiga som minst av alla har råd att hantera konsekvenserna.

Erik Svensson sa...

Peter:

Chávez är inte en diktator, däri har du rätt, men han har onekligen vissa auktoritära personlighetsdrag. Så långt är vi nog överens.

Däremot stämmer det inte att ekonomin är så dålig som du antyder. Inflationen i Venezuela var mycket högre under de marknadsliberala åren på 1980- och 1990-talen, det är viktigt att komma ihåg. Oljelandet Venezuela har alltid haft hög inflation, långt innan Hugo Chávez, så det är orimligt och ohederligt att skyllad dessa problem helt och hållet på honom.

Jag ser positivt på att man har försökt kanalisera över oljeintäkterna till bl. a. jordbruket och nya fabriker, bl. a. cyklar, mobiltelefoner etc. Det är klok politik, liksom att öka statens kontroll både över oljebolagen och över den totala ekonomin. Venezuelas problem har varit en för svag stat och en för svag offentlig sektor. Nu tar man makten över ekonomin och har genomfört en rad reformer som, också enligt utländska oberoende bedömare, har minskat fattigdomen, ökat jämlikheten och levnadsstandarden. Inte konstigt att Chávez är populär och vinner de flesta val han ställer upp i, till oppositionens förtret.

Stefan, Avanti video sa...

Rippade detta från P1 och lade upp det här:

http://openvideo.dailymotion.com/video/xdtxhg_fransisco-contreras-debatterar-fred_news