Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, mars 10, 2010

USA planerar flygbomba Sverige

Det är häpnadsväckande att USA ska få flygbomba Sverige. USA blev så imponerad av det stora träningsområdet vid den stora krigsövningen Loyal Arrow i juni 2009 att man bett den svenska regeringen om tillåtelse att genomföra flygbombningar vid Vidsel i Norrbotten. Den svenska regeringen förväntas fatta ett beslut i april.

Antikrigsaktivisten Agneta Norberg skriver "Fredsrörelsen i Norrbotten och i synnerhet i Luleå, borde redan nu ta kontakt med företrädarna för de som efter åratal av kamp lyckades få ut US AIR FORCE ur Vieques i Puerto Rico,Latinamerika, där de tränat flygbombningar med B-52 plan i åratal. Viequesborna bekämpade dessa bombträningar sedan Vietnam-kriget, då ön blev ett slags ekonomisk gisslan, och användes av USA för träning att fälla bomber från B-52 plan innan de begav sig till Vietnam. Efter det kalla kriget slut tog kampen en annan vändning.Då kunde inte USA hävda att ön utgjorde ett bålverk mot kommunismen som de gjort under hela kalla kriget. Miljöaspekterna blev nu en viktig orsak för att gå emot USAs bombmattor. Våren 1993 inledde aktivister en dörrknackningskampanj i Vieques och samlade namnunderskrifter för att sända till försvarsministern och kräva att basen stängdes.
USAs Flotta (US Navy) var emot att basen skulle stängas och hävdade att den utgjorde en nödvändig bas för USAs militära styrkor som var utplacerade runt om i världen.De USA- piloter som flög över Bosniens himmel, de USA soldater som patrullerade Haitis huvudstad Porte- Au-Prince, USAs styrkor i Kuwait, Libyen och Libanon hade alla tränats i Vieque".

Inga kommentarer: