Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, mars 20, 2010

Spansk media helt förvirrad om Chavez och ETA

I Spanien håller medierna på att skapa en total förvirring. I onsdags hade landets näst största tidning El Mundo som scoop att Chavez anhållit 53 spanska poliser som tagit sig till Venezuela för att hämta hem 18 spanjorer som sitter i fängelse i Venezuela för narkotikabrott. Det var stor dramatik med den "onde" Chavez i huvudrollen och en potentiell diplomatisk konfrontation mellan Venezuela och Spanien. Nyheten fick snurr i tv, radio, tidningar, på nätet fram till att den venezolanska inrikesministern på själva flygplatsen tillsammans med representanter för spanska ambassaden och de spanska poliserna i direkt TV-sändning kunde visa att El Mundo ljugit ihop nyheten. Alltså ingen kidnappning eller konfrontation mellan regeringarna. Där dog nyheten.

Igår fredag basunerades ut i spansk media att kamerorna på en stormarknad i Frankrike fångat på bild fem ETA-medlemmar som mördat en fransk polis. Analyserna av bilderna på fem män med en kundvagn gick varma. Bilderna sändes i både franska som spanska tv-nyheter och den spanska regeringen höll presskonferens, larmet gick i Frankrike. Tills den franska polisen grep männen och konstaterade att de påstådda "terrorister" var fem katalanska brandmän på semester i Frankrike.

Men bakom mediernas uppenbara nyhetsmiss finns politiken. Det pågår i Spanien en förbluffande kampanj mot Venezuela och Chavez. Och ETA är ju i "kampen mot terrorismen" favvo slagpåsen. Och äntligen fick en spansk åklagare ihop ETA med Chavez. Och även FARC. Åklagaren anklagar Chavez för att skydda ETA-medlemmar i Venezuela och samtidigt anklagas FARC för samarbete med ETA i mordplaner mot den colombianske presidenten Uribe. Det är godis för de spekulerande medierna, allt i ett, ungefär som kinderägg. Nyheten har legat på topp i cirka en vecka. Dock har Venezuela startat en motoffensiv och kunnat visa att de fd ETA-medlemmar som finns i Venezuela kom dit som en överenskommelse 1989 mellan socialdemokraterna Felipe Gonzalez i Spanien och Carlos Andres Perez i Venezuela. I venezolansk TV har man visat bilder på åklagaren Eloy Velasco glatt hälsande FARC-ledare Raul Reyes när colombianen besökte Spanien några år innan han mördades. Dessutom finns uppenbara kopplingar mellan åklagaren och det spanska högerpartiet Partido Polular. Hittills har inte åklagaren kunnat visa några bevis på kopplingen mellan Chavez och ETA, nåt som börjat störa flera spanska journalister och opinionsbildare.

Den spanska förvirringen är resultatet av att medierna slutat förmedla nyheter och kvalitativa analyser och i stället ägnar sig åt politiska kampanjer. Sanningen och trovärdigheten offras för politiska motiv. Nyheten om de anhållna spanska poliserna i Venezuela startades av högertidningen El Mundo som förmedlas ut till nyhetsbyråer och världsledande medier som senare spred den vidare till nationella medier i både Europa och Latinamerika. Ingen bryr sig om det verkligen är sant, det viktiga är att svartmåla Chavez. På samma sätt har "kampen mot terrorismen" fått övertaget i mediernas roll att förmedla sanningsenliga nyheter kring ETA.

Inga kommentarer: