Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, maj 25, 2009

EU:s frihandelsavtal med Latinamerika stöter på patrull

EU:s ansträngningar att teckna ett frihandelsavtal med de andinska länderna i Sydamerika och med de centralamerikanska länderna, har återigen stöt på patrull. Tidigare har Bolivia hoppat av förhandlingarna med motiveringen att EU med avtalet endast är efter att göra det lättare för EU-kapital att komma in i den latinamerikanska marknaden. I Centralamerika har Nicaragua ställt krav på en kompensationsfond. Nu har Ecuadors president Correa avvisat det s k associeringsavtalet med EU för att det enbart handlar om ett nyliberalt frihandelsavtal. I teorin ingår i associeringsavtalet förutom handel även politisk dialog och utvecklingssamarbete. 

Enligt Correa har avtalet som EU snabbt vill få undertecknat nu till sommaren enbart fått en frihandelsinriktning i enlighet med WTO:s regler. Correa säger också att Ecuador inte kommer att ge efter för EU:s avsikter om att baka in i avtalet de sk Singaporefrågorna, dvs avreglera offentliga upphandlingar, patent och immateriell rätt samt jordbrukssektorn. 

Om Ecuador hoppar av förhandlingarna inom den andinska gemenskapen, kommer EU att teckna ett frihandelsavtal enbart med Colombia och Peru. De två länder i Latinamerika med högsta antal brott mot mänskliga rättigheter. Det är EU i ett nötskal. 
  

Inga kommentarer: