Det pågår en isbrytning i relationerna mellan USA och Kuba. Även om blockaden mot Kuba kvarstår, tro inte annat, håller Obama-administrationen att skrota de restriktioner som infördes under Bush. På löpande band avskaffas restriktioner för USA-medborgare för resor och försändelser av pengar till Kuba. Även andra restriktioner som exporten av livsmedelsprodukter och mediciner lättas. I veckan besökte en parlamentarisk delegation från USA-kongressen Havanna och fick träffa bl a Fidel Castro. Läs hans reflektioner om mötet.
Inför det stora amerikanska toppmötet i april på Trinidad Tobago som kommer att samla statschefer från USA och Latinamerika(utom Kuba), har blockaden och isolering av Kuba blivit en het potatis för Obama. Unisont har de latinamerikanska statscheferna krävt att Kuba ska integreras. Nyligen återupptog El Salvador och Costa Rica, som de sista på kontinenten, de diplomatiska förbindelserna med Havanna.
På samma sätt har EU via Spanien och Frankrike etablerat en dialog med Kuba och tonat ner konfrontationerna. Idag pågår samtal kring ett flertal fågor bl om mänskliga rättigheter. Tidigare under den konservativa spanska presidenten Aznars tid, Bushs bundsförvant nr 1 i EU, intog EU en s k gemensam position som gick ut på att isolera Kuba och söka konfrontation. Denna konfrontationspolitik fick enormt gehör i framförallt Tjeckien och Sverige. I Tjeckien bildades en Internationell kommitté för demokrati på Kuba med gamla högerrävar från Latinamerika som författaren Vargas Llosa och fd högerpresidenter från Uruguay och Guatemala och kristdemokrater från Tyskland, Aznar från Spanien och högerpolitiker i Tjeckien. Från Sverige deltog socialdemokraten Urban Ahlin (katten bland hermeliner) och folkpartisten Cecilia Malmström. Tjeckien har också via NGO - People in need startat en insamling som en del av anti-kuba-kampanjen.
Sverige är efter Tjeckien det land där kampanjen mot Kuba fått mest gehör i Europa. Drivande i kampanjen är folkpartisten Fredrik Malm, med stöd av Folkpartiets SILC och kristdemokraterna i KIC, och som nyligen tog initiativ till ett upprop som skrevs under av bl a vänsterpartiets ledare Lars Ohly. Det stora hopp från anti-Kuba kampanjen var Tjeckien under sitt EU-ordförandeskap. Men Spanien och Frankrike lyckades bromsa dessa ambitioner. Tjeckiens vidriga stöduttalanden för Israels angrepp mot Gaza gjorde inte saken bättre. Så vad återstår av kampanjen? Jo, folkpartisterna i Sverige, som ska försöka få liv i kampanjen under Sveriges EU-ordförandeskap.
Med förändringsvindarna från USA och EU:s pågående dialog med Kuba kommer dock anti-Kuba-kampanjen att uppfattas som en kvarleva av Bush krigspolitik. Liksom sitt blinda stöd till Israels angrepp mot Palestinierna är Fredrik Malms kampanj mot Kuba extremt reaktionär. Det vore förödande om hans extrema position blev Sveriges under EU-ordförandeskapet. Det är dags att Sverige isolerar Malm och etablerar i stället en dialog med Kuba.
4 kommentarer:
Uppropet i Riksdagen var ett initiativ från Amnesty. Jag såg till att samla in namn eftersom jag träffade många andra ledamöter vid voteringarna.
Allt beröm för detta viktiga arbete ska alltså tillfalla Amnesty - inte mig.
Nej, det var inte Amnesty, utan Amnestygruppen 95 ledd av Sofia Karlsson, en kompis till dig. Är Kalrsson medlem i SILC, KIC eller Folkpartiet?
Kubas folk vill ha samma rättigheter och friheter som Contrera njuter av i det förträffliga Sverige, inklusiv att kunna ha en blogg utan att riskera förföljielse. Sic!
Kuba vill ha samma självbestämmanderätt som Sverige, att inte invaderas, att inte blockeras, att inte riskera militär intervention av en supermakten USA, att deras ledare inte ska mördas av CIA.
Skicka en kommentar