Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCononsdag, april 15, 2009

Sverige tiger om brott i irakiska Kurdistan

En ny rapport från Amnesty International "Hopp och fruktan" bekräftar bilden om systematiska brott mot mänskliga rättigheter i irakiska Kurdistan. Säkerhetsstyrkorna som kontrolleras av den autonoma kurdiska regeringen KRG och de ledande partiernas väpnade grenar, Parastin och Dezgay Zanyari, handlar helt utan hänsyn till lagar och internationella konventioner, hetter det i rapporten. Tortyr, fängslande utan åtal eller rättegång, försvinnande av oliktänkande förekommer systematiskt. På samma sätt kränks yttrandefriheten och när medierna kontrolleras nästan uteslutande av de två ledande partierna PUK och KDP och ledarna Talabani och Barzani tystas kritiken mot regeringen KRG.

Sverige är ett av de länder som tillsammans med USA ger mest stöd till den autonoma kurdiska regeringen. Representanter för både den svenska borgerliga regeringen och för oppositionen besöker flitigt irakiska Kurdistan och det finns gott om svenska projekt som finansieras av bl a SIDA. Tyvärr hörs aldrig nåt från svenska politiker som är engagerade i irakiska kurdistan om det som Amnesty rapporterar. Det verkar som det finns prioriterande ambitioner i kontakten med KRG som gör att både höger och vänster i svensk politik tiger om brotten. Mänskliga rättigheter är underordnad. Svensk media är även den måttligt intresserade att förmedla en annan bild än det som svenska politikerna framhåller.

Situationen liknar Eritrea när det blev fritt från Etiopien efter kriget. Då kramades den nya eritreanska regeringen av Sveriges bistånd och politik och ingen var beredd att se och höra hur Eritrea var på väg mot en auktoritär stat

2 kommentarer:

Abraham sa...

Underligt att du nämner att Sverige inte kritiserar Kurdistan medan de aldrig har bistått med någon riktig hjälp till regionen (förutom att flera politiska personligheter i svensk politik uttryckt sina sympatier för kurderna).

Svenska ambassadören i Irak och alla kurdvänner i Sverige har kritiserat felen i demokratiserings projektet i Kurdistan.

Anonym sa...

vilket demokratiseringsprojekt? det som Amnesty rapporterar om? gå in på SIDAs hemsida så kan du ta reda på hur mycket pengar Sverige bidrar med till "demokratiseringsprojektet"