Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



måndag, januari 07, 2008

Skyltfönstret Chile kriminaliserar ursprungsfolken

I Sydamerikas skyltfönster Chile sker systematiska övergrepp mot ursprungsfolkens rättigheter. Nyligen sköts 22-årige Matías Catrileo Quezada ihjäl av chilensk polis när han försökte försvara Mapuchefolkets rätt till mark de besitter sedan urminnes tider. Tidigare mördades 17-åriga Alex Lemun i händerna på den statsapparatens väpnade styrkor och hans mördare har ännu ej ställts till svars.

Mapuchefolket protesterar mot den generösa ”liberalisering” av deras mark som exploateras av transnationella bolag för vattenkraftverk, pipelines, sopstationer och laxodlingar. Förutom att fördriva ursprungsfolken från sin mark pågår en enorm miljöförstöring. I synnerhet har många miljöaktivister uppmärksammat förstörelsen av glaciären Pascua Lama.

Och ursprungsfolkens motstånd har besvarats av den chilenska statsapparaten med kriminalisering av protesterna, anmärkningsvärt är att det görs genom att använda sig av Pinochets antiterrorist lagstiftning. Den kristdemokratiska/socialdemokratiska regeringen struntar i rekommendationer om respekt för mänskliga rättigheter från såväl FN:s speciella rapportör för Ursprungsfolksfrågor som från FN:s Kommission för Mänskliga Rättigheters uttryckt.

Den 10 oktober inledde en grupp politiska fångar ur Mapuchefolket en hungerstrejk. Deras krav är respekt för sitt folks rättigheter och egna medborgerliga rättigheter. Men trots deras akut svåra hälsotillstånd efter tre månaders hungerstrejk har regeringen Bachelet valt att inte befatta sig med deras krav. En av dem som hungerstrejkar är Patricia Troncoso som dömdes till 10 år i fängelse med hjälp av Pinochets antiterroristlag från 1984.

2 kommentarer:

Olof sa...

Du har blivit utmanad!

http://fiendeland.blogspot.com/2008/01/poesiutmaningen.html

Anonym sa...

Francisco,

lite fakta: Matias Catrileo dog under en vaepnad attack mot en gaard som blivit terroriserad flertalet tillfaellen. Vid en tidigare attack dog aegarens fru. Dessutom skoet terroristerna ihjael en polis kort innan Matias Catrileos senaste vaaldsdaad.

Det boer saegas att chilenska staten skaenker mark till Mapuches regelbundet. De koeper mark fraan en etablerat lantbrukare som de sedan ger till en sorts Mapuchefoerening. De hyr sedan ut jorden till den etablerade lantbrukaren som fortsaetter som vanligt. Det har aldrig haent att en Mapuchefoerening klarat av att odla jorden eller att paa annat saett kommersialisera den.

Trodde du foerresten att Matias Catrileo eller Patrica Troncoso aer Mapuches? Nej, nej. De aer vanliga chilenska oevre medelklasstudenter fraan Santiago.