Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, januari 10, 2008

Lyckad frigivning, hårt slag mot högern

Många är vinnarna när FARC efter svåra hinder och fördröjningar frigav Clara Rojas och Consuelo Gonzalez. Den store förloraren är högerpresidenten Uribe i Colombia. För när majoriteten av colombianerna och även statscheferna i Latinamerika vill se en humanitär överenskommelse mellan regeringen och FARC för att få slut på våldet, har Uribe investerat alla sina kort på krig genom sin plan Colombia. Med ett 3 miljarder dollar militärt bistånd från USA.


Frigivningen är ett lyckat resultat av en fyra månaders medling från den venezolanske presidenten Chavez och den colombianska parlamentarikern Piedad Cordoba. Högerregeringen i Colombia har istället för att stödja detta gjort vad de kunnat för att torpedera en överenskommelse med gerillan. I synnerhet har Uribe försökt undvika att konflikten i Colombia blir en internationell angelägenhet. Bara i veckan sa den colombianske utrikesministern att regeringen inte skulle tillåta ny internationell medling och sändebud.

Men igår kunde inte den colombianska högern hålla emot trycket från de anhöriga, statschefer och det colombianska folket när Chavez meddelade att FARC skickat honom platsen för frigivningen.

7 kommentarer:

Henry sa...

INTE SANT vad du skriver i denna blogg.
Colombiansk regering har försök gång på gång att förhandla med Terroristerna, med dem
vägrar, de nu friger två av dem 700 som de har kidnapad bara för att framstå som en politisk
rörelse, men dem är bara narcoterrorister, det finns ingen ideolgi eller grund i denna rörelse.

Anonym sa...

Hola Fransisco!
Sorgligt att se Dig sitta i Stockholm och kommentera om Alvaro Uribe's insats i Colombia. Har bott i Colombia i 37 år och aldrig har landet haft en sådan kunnig,fri från corruption, framstående president.
Om Du inte inser att FARC är inget annat än terrorister, har Du nu all anledning lyssna till vad de 2 damerna som frigavs idag har att säga.

Sniper sa...

" men dem är bara narcoterrorister, det finns ingen ideolgi eller grund i denna rörelse."

och du vet det hur? :P

Martin sa...

Instämmer med dig som bott 37 år i Colombia så tillvida att man ska vara försiktig med tvärsäkra uttlanden från Sverige gällande detta politiskt oerhört komplexa land. Det är dock möjligt att Francisco vet en hel del, det kan jag inte avgöra.

Mycket få svenskar har nånsin satt sin fot i Colombia. Jag har själv varit i Colombia 6 gånger i över 1,5 år totalt. Många underbara upplevelser, faktiskt ett av de härligaste av det fyrtiotal länder jag besökt, men Colombia är ett otroligt komplicerat land vad gäller politik. Man ska som bloggare vara lite försiktig med vad man skriver, för det är oerhört svårt att förstå den komplexa politiska situationen i Colombia.

Jag har varit i FARC-kontrollerat område i Colombia, och även om till och med FARC kan ha vissa plussidor så är det en gerilla utan större skrupler.

Jag är för övrigt INTE imponerad av att Chavez har lyckats få loss 2 personer av de hela 700 som FARC håller som gisslan. Chavez borde vara drömmedlaren för FARC!

Henry sa...

till Sniper och alla andra angående min förra commentär....
Ja, Jag är också Colombian, och vet från mycket nära håll vad som har hänt och vad som händer, då det är inte bara att jag hittar på.

Francisco Contreras sa...

Uribe gick ifrån den tidigare presidenten Pastranas mål om en politisk lösning på konflikten. Han har en uttalad linje att inte förhandla med FARC. Plan Colombia som finansieras av USA är en militarissering av det colombianska samhället. Dessutom kan ingen förneka Uribes bindning till paramilitärerna. Flera regeringsmedlemamar och parlamentariker tillhörande Uribes sfär har flytt landet, håller sig gömda eller avgått från sina poster för deras anknytning till paramilitärerna.
Colombia är det land i Latinamerika med högsta antal brotten mot mänskliga rättigheter.
Rapporter från Amnesty International och Human Right Watch bekräftar detta.
Det har inte skett några förbättringar gällande de mänskliga rättigheterna under Uribe. Mord, våld och hot fortsätter. Under Uribe första mandatperiod har 11 292 personer mördats, 6 912 har häktats på godtyckliga grunder, 468 fackliga aktivister har mördats, varar 75 under år 2006, och flera hundra har hotats till liv. Tre journalister mördades i fjol. Colombia har idag över tre miljoner internflyktingar, näst flest i världen efter Sudan. Samtidigt befinner sig ca 250 områden under väpnad konflikt.

Anonym sa...

Vi vet alla som kommer från latino america hur länge regering i Colombia har varit med för att sälja narkotika och deras kompisar är USAs regering (CIA) Vi vet att Uribe har blivit en marionett för USAs CIA och militer, Jag har sett telesur och till och med familj till de kidnapad var mot Uribe, de sa att Uribe är en orm de giftigaste i världen, att han har lurat de fem år, så jag vet inte vem ni är eller vilken partiet politik ni tillhör, men ni måste titta på telesur, alla tal har varit i direkt sändig, vem ska man tro, man blev dåligt med Uribes Tal, han sa saker som har ingen att göra med verkligheten, han sa den som Busch sa till honom, för att Uribe ringde Busch före talet, verklighet i America Latina är att alltid USA har stödjä KORRUPTA DIKTATORER OCH ALLT SOM GÅR TILL ATT KRÄNKA FOLKET RÄTTIGHETER, finns tusen bevis, men om man vill bara blunda eller gräva huvud y sand och ser inte verklighet, själv klart att men kan inte göra ingenting, Vi som kommer från latino americana vet hur är det, darför vänster har börjat att växa och växa, !es un grito ensordecedor de miles de latino americanos! Det finns ingen som kan stoppa dem, de vill tillbaka sinna rättvisa som USA har stulit från dem. Folket som kämpar för sinna rättigheter måste respekteras