De internationella biståndsorganisationerna Intermon Oxfam, IANSA y Saferworld hävdar i en rapport att krigen i Afrika kostar kontinenten lika mycket som den får i bistånd. Och att det är västvärlden, Kina och Ryssland som gynnas av krigen. Enligt rapporten har krigskostnaderna uppgått mellan 1990-2005 till 212 miljarder euros, lika mycket som Afrika fick i bistånd under samma period.
Bland de länder som tjänar på vapenförsäljningen finns USA, världens störste vapenförsäljare, Tyskland, Ryssland, Spanien, Kina och Storbritannien. Tyskland är det land som sålde mest vapen till Afrika.
Det ska först sägas att det är lovvärt att man uppmärksammar de enorma ekonomiska kostnader som krigen innebär, i synnerhet när lika mycket skickas för att hjälpa de människor som drabbas av eländet. Dessutom är det viktigt att peka ut de rika länderna som tjänar på att det finns krig. Jag saknar dock information om vilka vapenföretag som gräver guld på att oskyldiga fattiga människor mördas. Det sägs inte heller att biståndet till Afrika har sedan 1990-talet minskat med 40 %.
Tyvärr kommer biståndsorganisationerna inte längre i sin analys, man räds för att förklara varför det uppstår krig och vilka intressen som finns inblandade i konflikten. För bakom varje krig finns intressen, ekonomiska intressen, som vill ha kontroll över resurser. I tredje världen handlar det för det mesta om kontrollen över naturtillgångarna, som i kriget i Sudan. Oljan är det stora bytet för alla parter i den konflikten, inklusive för de västerländska oljebolagen. Den sudanesiska regimen har i mer än 20 år bedrivit krig för att få kontroll över oljan och de stora oljebolagen, som svenska Lundin, kandensiska Talisman Energy och kinesiska CNPC har, i förhoppning om att få sina oljekontrakt, stött regeringen i kriget. Oljan är också den huvudsakliga anledningen till att nu fler västerländska länder riktar blickarna dit.
USA har under de senaste åren utökat sin militära närvaro i Afrika,och nu har det påbörjat ett "samarbete" med afrikanska länder via US-Africa Command (USAFRICOM). Operationerna Enduring Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HOA) under 2002 och Operation Enduring Freedom Trans-Sahara (OEF-TS) från 2005 har varit viktiga i denna riktning. Det är i första hand i Västafrika och Sub-Sahara som USAFRICOM kommer att expandera. Det är de områden där det finns olja, och som kan komma att bli lika viktiga som Mellanöstern. USA importerar redan idag ca 25 % av oljan från västra Afrika. USA:s militära satsningar i Afrika ämnar få militär kontroll över området, först för att säkra oljeutvinningen, för det andra för att motverka Kinas framfart i Afrika och för det tredje för att få stopp på folkets motstånd till oljebolagen. Enligt en rapport från Pentagon genomfördes under de sex första månaderna 2006 19 attacker mot västerländska oljebolag som orsakade förluster på 2,1 miljarder dollar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar