Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



måndag, oktober 15, 2007

Portad i La Paz

USA:s ambassadör i Bolivia är inte längre välkommen till presidentpalatset i La Paz. Han är portad så länge han inte ber det bolivianska folket om ursäkt för sitt senaste uttalande som förlöjligade Bolivias president Evo Morales krav på att flytta FN från New York till ett mindre konfliktskapande land. Inget nytt krav precis och som hörs rätt ofta nu i FN-församlingen.
"Diplomaten" kommenterade kravet med att han nu inte utesluter att Bolivias president snart också ställer krav på att flytta Disneyland. Evo Morales svarade direkt med att så länge han är president kommer ambassadören att vara portad från presidentpalatset.

Det är inte första gången USA-diplomater agerar med arrogans mot folkvalda ledare i Latinamerika. När kontinenten bokstavligen var USA:s bakgård förlöjligades och förnedrades ledarna utan att ha haft mycket att sätta emot. Maktens arrogans tystade maktlösa presidenter som många gånger kommit till makten med hjälp av USA. Ambassadörerna kunde uttala sig om lagar och politiska utnämningar och hota med repressalier om man inte följde USA:s "råd". Men vinden har vänt. Det är inte längre gratis att förlöjliga suveräna staters ledare i Latinamerika och för några år sedan hade det varit osannolikt att porta USA:s högste representant i ett fattigt land som Bolivia.

Det bör berättas också att när Evo Morales för första gången ställde upp som presidentkandidat år 2002 hotade den dåvarande USA-ambassadören med att dra in allt bistånd om Evo blev vald. Resultatet av uttalandet blev att stödet till Evo fördubblades på en vecka.

Inga kommentarer: