Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



torsdag, oktober 25, 2007

Bush mot Kuba med reklamavbrott

Bush senaste Tv-framträdande var riktat mot Kuba. Det var ett hårt angrepp kryddat med rätt pinsamma beskrivningar av den kubanska vardagen. Ex att det är förbjudet att vistas fler än tre personer i offentliga rum. Ni som har varit på Kuba vet att kubaner (och latinamerikaner) allmänt har ett inneboende behov att umgås i stora flock. En annan grej, att Bush’ tal sändes live på CNN med diverse reklamavbrott för creme, hotellkedjor och annat, och att även Kuba sände talet på den kubanska statliga TV Cubavision utan reklamavbrott. Och därefter följde ett rundabordssamtal med bl a nyhetschefen för en kubansk radiokanal i Miami.

Bush' senaste ursinniga angrepp på Kuba är ett spel för gallerierna med syfte att tona ner kommande nederlag i FN-församlingen som med stor säkerhet kommer att fördöma USA:s blockad mot Kuba. Förslaget till resolution kan läsas på engelska här. Det blir 16:e året i rad, utan att USA ändrar sin angreppspolitik. Förra året röstade 183 länder för resolutionen som fördömer blockaden, endast fyra länder röstade emot; USA, Israel, Palau och Marshallöarna. Talet ska också tolkas som att inför presidentvalet göra en markering på en fortsatt politik gentemot Kuba som bygger på interventionism och herravälde.

Det var inga nyheter han kom med precis, förutom att det ska bildas en internationell ”freedom” fond för att samla in pengar från välvilliga länder som ska användas sedan för att införa ”marknadsekonomi”. Tidigare har USA ensamt finansierat angreppen mot Kuba, alltifrån agenter, underjordisk ”aktivitet”, ”aktivister” och ”journalister”, sprängning av civila kubanska flygplan, invasion, militära provokationer, listan är rätt lång i Kubafallet. I den ekonomiska krisens tid uppmanas nu andra länder att vara med och betala angreppen.

måndag, oktober 22, 2007

Tariq Ali: Pakistan saknar alternativ

Tariq Ali om utvecklingen i Pakistan

The tragedy of Pakistan is that the People's Party of Bhutto and its rivals offer no real alternatives to the policies currently being pursued. The State Department notion of Bhutto perched on Musharraf's shoulder parrotting pro-Washington homilies was always ridiculous. Now there are doubts as to whether she will even reach the General's shoulder.

söndag, oktober 21, 2007

Israels man i Colombia

Avslöjanden om paramilitärernas verksamhet i Colombia har även nått utländska aktörer. Som bananföretaget Chiquita med sitt samröre med högermilisen AUC. Ett åtal i USA mot företaget har väckt enorm uppmärksamhet. Om andra är det mer tyst om. Exempelvis, hur israeliska officier hjälpte att bygga upp högermiliserna.

Yair Klein heter mannen som lärde upp och tränade de paramilitära dödsskvadronerna i Colombia. Klein var överstelöjtnant i den israeliska armén, instruktör för fallskärmsjägare och specialkommandon. I slutet av 1970-talet startade han säkerhetsbolaget Spearhead som utbildade de colombianska paramilitärerna. Dock var Spearheads första kund den kristna högermilisen i Libanon som utförde massakern i de palestinska flyktinlägren Sabra och Shatila. Därefter riktade Klein sin verksamhet mot Colombia. Paramilitärernas högsta chef Carlos Castaño skrev i sina memoarer att hans idé om paramilitärerna hämtade han frånIsrael. Klein har själv sagt att han kom till Colombia på inbjudan av USA för att göra det jobb som andra inte kunde göra. Knarkkungen Pablo Escobar finansierade större delen av Kleins verksamhet i Colombia. Yair Klein häktades i augusti i Moskva. Det colombianska rättsväsendet har begärt honom utlämnat men fått nobben efter påtryckningar från Israel.

Israels militära uppdrag i Colombia fortsätter. Sex israeliska fd militärer med underrättelsetjänst som specialitet är anlitade av colombianska armén under ledningen av generalen Israel Ziv.

onsdag, oktober 17, 2007

"Demokratin" som hotar kvinnorättskämpe

Tyst är det i svensk media kring Malalai Joya, den unga afghanska parlamentarikern som blev avstängd från "parlamentet" Loya Jirga efter att ha krävt att krigsherrar och knarkbaroner som sitter i "regeringen" och "parlamentet" ställs inför rätta. Hon är känd för sin kamp för kvinnornas rättigheter och är motståndare till USA:s ockupation av Afghanistan. Malalai Joya har utsatts för hot och minst fyra mordförsök. Internationalen har en bra artikel om henne.
Först valdes hon 2003 av sin hemprovins Farah till Loya Jirga, den konstituerande församling som skulle fastställa den nya konstitutionen. I december samma år höll hon sitt snabbt världsberömda tvåminuterstal i denna församling.

Det sitter skurkar i denna församling sa hon. Skurkar som ifrågasätter denna Loya Jirgas legitimitet. Det är de som fört vårt land till denna situation.
Hon avslutade med:
– De borde ställas inför nationella och internationella domstolar. Även om de blir förlåtna av vårt folk, det barfota afghanska folket, så kommer historien aldrig att förlåta dem. Det blev kalabalik i församlingen. Mujaheddin kom rusande och vrålade otidigheter.
Talmannen krävde att hon skulle be om ursäkt, vilket hon inte gjort än i dag.
– De kallade mig prostituerad, otrogen, kommunist och försökte tvinga mig att be om ursäkt, men jag dör hellre än tar tillbaka mina ord, sade Malalai Joya

tisdag, oktober 16, 2007

Sverige bör ta ansvar för illegitima skulder

Attac lanserar i Sverige ett internationellt parlamentarikerupprop om illegitima skulder och delat ansvar vid internationell långivning. Fattiga länder tvingas idag betala tillbaka lån som togs av forna diktatorer, pengar som användes för att förtrycka den egna befolkningen eller att finansiera vansinniga infrastrukturprojekt och lyxkonsumtion. Pengar som hade behövts för satsningar på utbildning och sjukvård går idag istället till skuldåterbetalningar.

Ett praktexempel är de 283 miljoner som Sverige lånade till Zaires diktator Mobutu. Idag uppgår Zaires skuld till Sverige för dessa lån till 1,3 miljarder kr.

ATTAC hoppas med parlamentarikeruppropet få Sverige att ta sitt ansvar för dessa illegitima skulder. - Regeringen borde tillsätta en utredning av hur stor del av Sveriges fodringar på fattiga länder som kan anses illegitim, och därefter borde de skulder som anses illegitima ovillkorligen skrivas av.

Läs parlamentarikeruppropet finns här

måndag, oktober 15, 2007

Portad i La Paz

USA:s ambassadör i Bolivia är inte längre välkommen till presidentpalatset i La Paz. Han är portad så länge han inte ber det bolivianska folket om ursäkt för sitt senaste uttalande som förlöjligade Bolivias president Evo Morales krav på att flytta FN från New York till ett mindre konfliktskapande land. Inget nytt krav precis och som hörs rätt ofta nu i FN-församlingen.
"Diplomaten" kommenterade kravet med att han nu inte utesluter att Bolivias president snart också ställer krav på att flytta Disneyland. Evo Morales svarade direkt med att så länge han är president kommer ambassadören att vara portad från presidentpalatset.

Det är inte första gången USA-diplomater agerar med arrogans mot folkvalda ledare i Latinamerika. När kontinenten bokstavligen var USA:s bakgård förlöjligades och förnedrades ledarna utan att ha haft mycket att sätta emot. Maktens arrogans tystade maktlösa presidenter som många gånger kommit till makten med hjälp av USA. Ambassadörerna kunde uttala sig om lagar och politiska utnämningar och hota med repressalier om man inte följde USA:s "råd". Men vinden har vänt. Det är inte längre gratis att förlöjliga suveräna staters ledare i Latinamerika och för några år sedan hade det varit osannolikt att porta USA:s högste representant i ett fattigt land som Bolivia.

Det bör berättas också att när Evo Morales för första gången ställde upp som presidentkandidat år 2002 hotade den dåvarande USA-ambassadören med att dra in allt bistånd om Evo blev vald. Resultatet av uttalandet blev att stödet till Evo fördubblades på en vecka.

söndag, oktober 14, 2007

proxima estación: Esperanza. Manu Chao i Sthlm

Idag är det stor konsert i Sthlm med Manu Chao. Ni som missar konserten kan alltid gå in på hans site eller lyssna här på en av låtarna i hans senaste skiva.

lördag, oktober 13, 2007

USA-krigsherre kritiserar Bush

En stor nyhet i USA idag är att USA:s förra befällhavare i Irak Ricardo Sanchez kritiserar Bush för Irakkriget. Han hävdar i ett tal på militaryreporters att kriget är en mardröm utan slut och att Bush-administrationen är inkompetent. Nu är det inte så att Sanchez, som fick avgå när det kom fram att USA-soldater torterade irakier i Abu Ghraib-fängelset, på gamla tider blivit motståndare till ockupationen. Han säger bara att oenigheten bland politiker (republikaner-demokrater) försvagar USA i kriget, "The threat of extremism is real and demands unified action". Enligt Sanchez är det politikernas fel att USA-soldaterna inte lyckas nå framgångar i Irak. Sanchez är en av dem som menar att om militärerna får göra sitt "jobb" och slipper tjafset från inkompetenta politiker kommer USA att segra.

"ADMINISTRATION HAS FAILED TO EMPLOY AND SYNCHRONIZE ITS POLITICAL, ECONOMIC AND MILITARY POWER. THE LATEST "REVISED STRATEGY" IS A DESPERATE ATTEMPT BY AN ADMINISTRATION THAT HAS NOT ACCEPTED THE POLITICAL AND ECONOMIC REALITIES OF THIS WAR AND THEY HAVE DEFINITELY NOT COMMUNICATED THAT REALITY TO THE AMERICAN PEOPLE. AN EVEN WORSE AND MORE DISTURBING ASSESSMENT IS THAT AMERICA CAN NOT ACHIEVE THE POLITICAL CONSENSUS NECESSARY TO DEVISE A GRAND STRATEGY THAT WILL SYNCHRONIZE AND COMMIT OUR NATIONAL POWER TO ACHIEVE VICTORY IN IRAQ."

Stora ord från en hök som personligen godkände tortyr och övergrepp mot fängslade irakier, allt från att utsätta de för våldsamma temperaturväxlingar, att skrämma dem med vilt skällande hundar till att tvinga dem klä av sig nakna och sedan visas upp i sexuellt utmanande poser. Sanchez fick gå från sin post men frikändes för Abu Ghraib. Endast en av de fem högsta militärerna dömdes, Janis Karpinski, som hade högsta befälet för fångvaktarna.

fredag, oktober 12, 2007

Film från årets 11/9-manifestation "Till mänsklighetens försvar"

Här kan ni se en film från årets 11/9-manifestation i Stockholm "Till mänsklighetens försvar". Sven Wollter läser Pablo Neruda, fd försvarsministern Thage G Petersson kräver att Sverige tar hem soldaterna från Afghanistan, UBV-ordföranden Carmen Blanco förklarar varför det är viktigt med manifestation den 11/9. Se också när vi fäller världens största Bush-staty.


torsdag, oktober 11, 2007

Afrika blöder med hjälp av västvärldens vapen

De internationella biståndsorganisationerna Intermon Oxfam, IANSA y Saferworld hävdar i en rapport att krigen i Afrika kostar kontinenten lika mycket som den får i bistånd. Och att det är västvärlden, Kina och Ryssland som gynnas av krigen. Enligt rapporten har krigskostnaderna uppgått mellan 1990-2005 till 212 miljarder euros, lika mycket som Afrika fick i bistånd under samma period.

Bland de länder som tjänar på vapenförsäljningen finns USA, världens störste vapenförsäljare, Tyskland, Ryssland, Spanien, Kina och Storbritannien. Tyskland är det land som sålde mest vapen till Afrika.

Det ska först sägas att det är lovvärt att man uppmärksammar de enorma ekonomiska kostnader som krigen innebär, i synnerhet när lika mycket skickas för att hjälpa de människor som drabbas av eländet. Dessutom är det viktigt att peka ut de rika länderna som tjänar på att det finns krig. Jag saknar dock information om vilka vapenföretag som gräver guld på att oskyldiga fattiga människor mördas. Det sägs inte heller att biståndet till Afrika har sedan 1990-talet minskat med 40 %.

Tyvärr kommer biståndsorganisationerna inte längre i sin analys, man räds för att förklara varför det uppstår krig och vilka intressen som finns inblandade i konflikten. För bakom varje krig finns intressen, ekonomiska intressen, som vill ha kontroll över resurser. I tredje världen handlar det för det mesta om kontrollen över naturtillgångarna, som i kriget i Sudan. Oljan är det stora bytet för alla parter i den konflikten, inklusive för de västerländska oljebolagen. Den sudanesiska regimen har i mer än 20 år bedrivit krig för att få kontroll över oljan och de stora oljebolagen, som svenska Lundin, kandensiska Talisman Energy och kinesiska CNPC har, i förhoppning om att få sina oljekontrakt, stött regeringen i kriget. Oljan är också den huvudsakliga anledningen till att nu fler västerländska länder riktar blickarna dit.

USA har under de senaste åren utökat sin militära närvaro i Afrika,och nu har det påbörjat ett "samarbete" med afrikanska länder via US-Africa Command (USAFRICOM). Operationerna Enduring Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HOA) under 2002 och Operation Enduring Freedom Trans-Sahara (OEF-TS) från 2005 har varit viktiga i denna riktning. Det är i första hand i Västafrika och Sub-Sahara som USAFRICOM kommer att expandera. Det är de områden där det finns olja, och som kan komma att bli lika viktiga som Mellanöstern. USA importerar redan idag ca 25 % av oljan från västra Afrika. USA:s militära satsningar i Afrika ämnar få militär kontroll över området, först för att säkra oljeutvinningen, för det andra för att motverka Kinas framfart i Afrika och för det tredje för att få stopp på folkets motstånd till oljebolagen. Enligt en rapport från Pentagon genomfördes under de sex första månaderna 2006 19 attacker mot västerländska oljebolag som orsakade förluster på 2,1 miljarder dollar.

fredag, oktober 05, 2007

It's the oil stupid!

Det pågår en öppen maktkamp mellan de irakiska maktgrupperna som stödjer USA:s ockupation. Och det är inte synen på demokratin precis som splittrar ockupationsirakierna utan snarare kontrollen över oljan och därmed resurserna.

I söder strider olika shiitiska grupperingar för att få kontroll över Basra-området som nu engelsmännen ger upp. I norr, i den kurdiska delen, har det regionala kurdiska styret struntat i den centrala regeringen och nu antecknat självmant avtal med fyra transnationella oljebolag om oljeproduktion (s k PSC). Det är det kandensiska Heritage Oil and Gas, det franska Perenco SA och två icke namngivna bolag (med stor säkerhet från USA). Tidigare i september gick det första kontraktet till det usamerikanska Hunt Oil, vars ägare Ray Hunt är nära vän med Bush. Affärerna görs utan den centrala regeringens samtycke och utan att den ökända oljelag har trätt i kraft.

torsdag, oktober 04, 2007

USA tvingar Costa Rica in i frihandelsavtal

I Costa Rica är det folkomröstning på söndag om ett frihandelsavtal (CAFTA) med USA och enligt de senaste opinionsundersökningarna är det jämnt lopp mellan ja (49 %) och nej (50 %). Som ni förstår är HELA etablessimanget för JA (Presidenten Oscar Arias, fackpamparna och arbetsgivarna, största delen av parlamentarikerna, USA-ambassadören... ja, ni vet) och de sociala rörelserna, präster, studenter, fackliga- och bondeorganisationer för ett NEJ. Tidigare i veckan demonstrerade över 150 000 människor mot frihandelsavtalet.

Detta frihandelsavtal är USA:s senaste strategi för att öppna de latinamerikanska ländernas marknad för de transnationella USA-baserade bolag. Tidigare försökte grannen i norr med ALCA som skulle täcka hela kontinenten men det satte Brasilien, Argentina och Venezuela stopp för. Nu har USA inriktat sig på att anteckna bilaterala avtal. Chile, Peru och Colombia (som ännu inte gått igenom) har antecknat frihandelsavtal med USA. Uruguay är på gång, medan Venezuela, Brasilien, Argentina, Ecuador och Bolivia har sagt nej. Nu ska länderna i Centralamerika och Dominikanska Republiken tvingas in i CAFTA. Mexiko har sedan tidigare ett frihandelsavtal med Kanada och USA som heter NAFTA.

tisdag, oktober 02, 2007

Blackwater, ett effektivt krigsföretag i Irak

Krigsföretaget Blackwater får hårt kritik på hemmaplan. Det är en kommitté i Kongressen som i en rapport kartlägger delar av Blackwaters aktiviteter i Irak. Bland annat sägs att Blackwater deltagit i 195 skottlossningar, 1,4 per vecka, och i 80 % av dem var det legosoldaterna från krigsföretaget som sköt först. Dessutom anklagas Blackwater för att ha hemlighållit ett mord på en irakier och att irakiska familjer fått pengar i kompensation för mord på anhöriga som begåtts av företagets legosoldater.

Men vinsterna går bra. Varje Blackwater- legosoldat kostar USA-staten 1 222 dollar per dag.

måndag, oktober 01, 2007

Oljeintressen militärregimens "bästa stöd"

Stefan Lindgren har skrivit en intressant kommentar om de ekonomiska intressen i Burma

Det som sker i Burma oroar och upprör. I upprördheten är det lätt att adressaten blir fel. Utan att bestrida det Desmud Tutu säger om Kinas inflytande vill jag polemisera mot hans slutsats att bojkott av OS i Kina är en adekvat reaktion.

Man ska komma ihåg att Kina inte är juntans enda tillskyndare och att den en gång fördes till makten med västs stöd som motvikt mot "kinesiskt" inflytande. Läs vad de österrikiska journalisterna Klaus Werner och Hans Weiss skriver i "Storföretagens svarta bok" (Ordfront 2005). De rapporterade bl a att tusentals förslavade män, kvinnor och barn användes vid byggandet av en naturgasledning i Burma. Affärspartner: de västliga oljebolagen Unocal och Total. Det franska oljebolaget Total och dess amerikanska partner Unocal exploaterar sedan 1996 i samarbete med det statliga Burma Oil & Gas Enterprise (MOGE) naturgasfyndigheter i landet.
Internationella ligan för mänskliga rättigheter (FIDH) anklagar de båda koncernerna för att ha profiterat på den burmesiska militärens brott mot mänskliga rättigheter, som begicks när en oljeledning drogs fram genom ett stort antal byar. I produktionsområdet ska tvångsförflyttningar ha genomförts med vapenmakt, dessutom rapporteras om tvångsarbete och godtyckliga avrättningar.
Båda företagen bestrider att de har något direkt med grymheterna att göra. Såväl Total som Unocal ser sin närvaro i Burma som en välsignelse för befolkningen. "Med tanke på de verkliga förhållandena i landet klingar talet om en beskyddarroll föga övertygande", skriver den franske journalisten Roland-Pierre Paringaux.
Enligt utsago från oppositionsledaren och mottagaren av Nobels fredspris Aung San Suu Kyi har Total sedan dess blivit militärregimens "bästa stöd". Unocal är för övrigt samma oljebolag som först förhandlade med talibanerna i Afghanistan om en gaspipeline genom landet. När budet gick till ett argentinskt bolag störtades talibanregimen med amerikanska bomber. Som Unocal-konsulter arbetade bl a den blivade presidenten Karzai och USA:s sändebud i först Afghanistan, sedan Irak, Khalilzad.

Stefan Lindgren