Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



lördag, juni 30, 2012

Nytt läge med MERCOSUR i Latinamerika

Statskuppen i Paraguay löste en gammal konflikt som stagnerat sen länge i handelsblocket MERCOSUR, nämligen Venezuelas medlemskap.  MERCOSUR består idag av Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. Venezuela sökte medlemskap för ca 5 år sedan i handelsblocket, men Paraguays parlament har blockerat deras inträde. Fram till nu. Med statskuppen avstängdes Paraguay från MERCOSUR och Argentinas Cristina och Brasiliens Dilma passade snabbt på att välja in Venezuela in i handelsblocket.  Det var ett genialiskt geopolitiskt drag som få hade vågat gissa kunde uppstå efter en så tragisk händelse i Paraguay.

Venezuelas fullvärdiga medlemskap förändrar åtminstone två saker i den latinamerikanska ekonomin. Först att MERCOSUR nu konsolideras som  det viktigaste och största handelsblocket i Latinamerika och det bryter ut som en viktig aktör att räkna med i världsekonomin. För det andra, skickar det nya starka MERCOSUR en tydlig signal till den "stillahavsalliansen" som högerregeringarna i Chile, Colombia och Mexiko (även Peru är med) bildade förra året med USA:s goda minne.

måndag, juni 25, 2012

När ska AP-fonderna ta sitt ansvar?

AP-fonderna fortsätter investera i bolag som begår brott mot mänskliga rättigheter. Ännu ett exempel, gruvbolaget HudBay verksam i Guatemala. Det är hög tid för regering och riksdag att skärpa regelverket för AP-fonderna. Läs vår debattartikel här i SvD

fredag, juni 22, 2012

Fullbordad statskupp i Paraguay

39 senatorer på yttersta högern "avsatte" genom en juridisk rättsprocess den folkvalde presidenten i Paraguay, Fernando Lugo. Det är den gamla högern från Partido Colorado, fascisten och diktatorn Stroessners parti, som iscensatt en juridisk "process" för att störta Lugo.

Det är en de facto statskupp. Den fascistiska högern gör sig återigen påmind i Latinamerika. För drygt 3 år sen avsattes Zelaya i Honduras. Det är (fascistiska) högerns stora misslyckande i Latinamerika som förlorar demokratiska val och desperat väljer att störta folkvalda presidenter.

I huvudstaden samlar sig nu bönder och folkrörelserna för att ge sitt stöd till Lugo. Samtidigt har armén, diktatorns Stroessners prussianska armén, omringat parlamentshuset och presidentpalatset. I all hast har nu högern nämnt liberalen och fram till nu vicepresidenten Franco till ny president. Även nya utrikes och inrikesminister har tillsatts. Ny polischef har nämnts. Franco har som vicepresident undergrävt Lugos ämbete.

UNASUR och flera latinamerikanska presidenter fördömer den de facto statskupp. Brasilien föreslår avstänga Paraguay från både UNASUR och MERCOSUR. Correa har precis sagt att Ecuador inte kommer att erkänna den nya "presidenten" Franco.

torsdag, juni 21, 2012

"Juridisk" statskupp i Paraguay

Högern i Paraguay med majoritet i båda kamrarna har iscensatt en "juridisk" statskupp för att avsätta presidenten Fernando Lugo. Genom ett så kallad politiskt åtal vill parlamentet tvinga Lugo att avgå anklagad för att inte ha skött sitt ämbete vid förra veckans sammandrabbningar mellan poliser och jordlösa bönder som ockuperat jord.

De jordlösa bönderna hade ockuperat mark i Curuguaty och när polisen försökte vräka de förra veckan uppstod en sammandrabbning som kostade 11 bönder och 6 poliser livet. Högern menar att bönderna varit i allians med en påstådd gerilla och har utnyttjat läget för att skapa en politisk kris inom regeringen. Det liberala partiet med ministrar i Lugos regering har även de utnyttjat läget för att stärka sina positioner genom att kritisera Lugo och idag avgå från regeringen. Det hela har nu gått vidare till ett s k politiskt åtal som högern i majoritet i båda parlamentshuset och senaten vill använda för att avsätta Lugo.

UNASUR har meddelat att de skickar en delegation med 12 utrikesminstrar för att förhandla med både regeringen och högern. Bonderörelsen och den växande vänsterrörelsen har även de reagerat och samlar sig just nu i huvudstaden i Asuncion för att stödja Lugo.
I Paraguay är kampen om jorden högst i dagordningen. Det råder en enorm jordkoncentration. 2% äger 84% av den odlingsbara jord och 286 000 bondefamijer trängs på 6% av jorden.

tisdag, juni 19, 2012

Skärpta klimatmål eller a(m)bitiös klimatpolitik

Intressant debatt i Göteborgs Posten om de svenska klimatmålen.

Vi skrev att en ny undersökning visar att en omsvängning hos Socialdemokraterna och Folkpartiet bäddar för en kraftfull majoritet i riksdagen för att Sverige ska skärpa sina klimatmål. Skarpare klimatmål behöver dock följas av en kraftfull omställningspolitik för att det inte ska bli försent att stoppa klimatförändringarna.

Moderaten Lars Hjälmered (M) svarade "Att sätta höga mål är enkelt, men att faktiskt genomföra dem är svårare. Sedan vi tillträdde 2006 har vi fattat beslut om Europas mest ambitiösa klimat- och energipolitik".

Vi replikerade att Alliansens klimatpolitik är bristfällig "... regeringens bristfälliga klimatpolitik börjar ge avtryck. Sverige har rasat från tionde plats 2008 till 24:e plats 2010 i en internationell rankning av länders klimatpolitik. Utsläppen från flyget, fordonstrafiken och utrikeshandeln fortsätter att öka. Inte underligt då att Naturvårdsverkets senaste statistik för 2010 visar att utsläppen i Sverige ökade med 11 procent! Kort sagt, den klimatpolitik som Alliansen för både nationellt och internationellt är ljusår ifrån vad som behöver göras för att vi ska ha en chans att undvika farliga klimatförändringar"