Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConfredag, juni 22, 2012

Fullbordad statskupp i Paraguay

39 senatorer på yttersta högern "avsatte" genom en juridisk rättsprocess den folkvalde presidenten i Paraguay, Fernando Lugo. Det är den gamla högern från Partido Colorado, fascisten och diktatorn Stroessners parti, som iscensatt en juridisk "process" för att störta Lugo.

Det är en de facto statskupp. Den fascistiska högern gör sig återigen påmind i Latinamerika. För drygt 3 år sen avsattes Zelaya i Honduras. Det är (fascistiska) högerns stora misslyckande i Latinamerika som förlorar demokratiska val och desperat väljer att störta folkvalda presidenter.

I huvudstaden samlar sig nu bönder och folkrörelserna för att ge sitt stöd till Lugo. Samtidigt har armén, diktatorns Stroessners prussianska armén, omringat parlamentshuset och presidentpalatset. I all hast har nu högern nämnt liberalen och fram till nu vicepresidenten Franco till ny president. Även nya utrikes och inrikesminister har tillsatts. Ny polischef har nämnts. Franco har som vicepresident undergrävt Lugos ämbete.

UNASUR och flera latinamerikanska presidenter fördömer den de facto statskupp. Brasilien föreslår avstänga Paraguay från både UNASUR och MERCOSUR. Correa har precis sagt att Ecuador inte kommer att erkänna den nya "presidenten" Franco.

Inga kommentarer: