Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, maj 19, 2011

Belägringen av Puerta del Sol hotar etablissemanget

Det som för några dagar sedan var på väg att bli ett traditionellt val mellan regeringspartiet PSOE och det konservativa PP, har av en spontan och massiv rörelse av förbannade unga människor vänts upp och ner.

Den 15 maj intog en spontan proteströrelse över valdebatten och fortsätter nu i hela Spanien med belägring av offentliga torg. I Madrid har tiotusentals människor sedan i måndags intagit Puerta del Sol. Där har de trots förbud och polisens ingripande slagit upp ett läger och lovar stannar till söndag då de regionala valen ska äga rum.

Inte sedan de massiva demonstrationer mot Irakkriget då högerpresidenten Aznar förlorade valet har nån rörelse lyckas samla så mycket folk. Detta trots den stora ekonomiska krisen och socialistregeringens nedskärningspolitik. Den här rörelsen är de ungas protest mot politiken som inte lyssnar på unga människor som inte ser nån framtid med 45 % arbetslöshet och med löner som är under 1 000 euro.

De etablerade partier darrar, socialistregeringen ville göra valet till en konfrontation mellan höger-vänster, och de konservativa trängda av korruptionskandaler ville sätta dit regeringen för krisen men vågar inte helt att komma ut med sitt program med ännu hårdare nedskärningar och privatiseringar. Nu har protesterna parat ihop etablissemanget och ställt de mot vägen.
De som skulle kunna vinna på missnöjet är det annars splittrade vänstern Izquierda Unida, men har svårt att hävda sig i media och kan komma att förlora röster om proteströrelsens budskap om att inte rösta alls får med sig många som annars skulle rösta vänstern.

Inga kommentarer: