Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, april 05, 2010

Återigen vänsterseger i Bolivia

Stor vänsterseger i gårdagens region och kommunalvalen i Bolivia. Enligt den första snabbräkningen vann vänsterpartiet MAS 6 av 9 guvernörer. Evo Morales parti vann i departementen La Paz, Cochabamba, Oruro, Potosí, Chuquisaca och Pando.

Den splittrade oppositionen behåller 3 av 4 departementen Santa Cruz, Tarija och Beni i östra Bolivia som tillsammans kallas halvmånen. Det fjärde departementet Pando som tidigare varit ett högerfäste vann MAS med knappt 49 % mot 48 %. Troligen blir det en andra valomgång i Pando. MAS lyckades ändå bra i de tre andra departementen. I Tarija vann oppositionen med 49 % mot 44 %, i Beni 43 % mot 38% och i Santa Cruz, högerns starka fäste, 51 % mot 39 %.

I borgmästarvalen vann MAS i symboliska städer som El Alto, Cobija och Cochabamba men förlorade i andra stora städer. I La Paz behåller de tidigare allierade till Evo Morales Movimiento Sin Miedo (MSM) borgmästaren och högern vinner igen i staden Santa Cruz och Trinidad. Överraskande vinner också MSM över MAS i staden Oruro.

MSM har till nyligen varit allierade till Evo och har sitt starkaste fäste i La Paz med den nu avgående borgmästaren Juan del Granado. Med segern i Oruro och även bra valresultat i andra städer kan MSM börja profilera sig som den starka oppositionella rösten som inte förknippas med högern som återigen misslyckas i valen.

Inga kommentarer: