Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, april 27, 2010

Schengen släpper inte in MST-brasse

Nildemar Goncalvez da Silva från De jordlösas rörelse MST i Brasilien skulle ha deltagit i en föreläsningsturné i Sverige nu i maj. Han var inbjuden av Latinamerikagrupperna för att träffa riksdagsledamöter, prata på Stockholms universitet och föreläsa i ett flertal orter.

Om det inte varit för det spanska EU-polisen som inte släppte in honom i EU. På flygplatsen i Spanien blev han tillbakaskickad till Brasilien. Han fick sitta inlåst i 8-9 timmar utan mat fast han sa att han var hungrig.

Hel fruktansvärt. Spanska gränspolisen hänvisade till regler som vi aldrig har stött på tidigare vid internationella besök. Han krävdes på en så kallad polisinbjudan, oklart vad det betyder. De vägrade ändra sig trots att vi ringde dem upprepade gånger under kvällen, vi faxade information, erbjöd oss att skicka andra intyg och referenser, och till slut fick vi även ambassaden i Madrid att ringa upp och intyga att Nildemar skulle träffa riksdagsledamöter och andra officiella personer i Sverige.

Men de gick inte att rubba. Flera andra brassar blev samtidigt avvisade. Kan vi verkligen acceptera att Spanien omöjliggör för svenska riksdagen att ta emot besökare utifrån?

1 kommentar:

ingvare sa...

Det här måste skickas till Europakommissionen, commissionaire des droits humaines,
Till Amanesty International, London
Human Rights Watch, Washington / Stockholm

SKANDAL!

ingvare