Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, mars 14, 2009

vänstern på väg att vinna valet i El Salvador

Vänstern i El Salvador är på väg att vinna presidentvalet i morgon. Vänsterpartiet FMLNs presidentkandidat Mauricio Funes leder i alla opinionsundersökningar med över 10% mot högerpartiet ARENAS kandidat. Valet bevakas av ett tiotal valosbervatörer, bland annat riksdagledamoten Amineh Kakabaveh, Här kommer en kort rapport


San Salvador fredagen 13e mars
Kort rapport om läget innan valet

Jag har träffat ett antal valobservatörer från olika delar av världen - bara FMLN har 900 valobservatörer från världen över. De flesta från Syd- och Centralamerika. Ikväll ska vi alla vara med på en mottagning hos FMLN. Det är en stor ära att vara här på FMLNs inbjudan. FMLN är väldigt bra organiserad och valaffischerna med bild på presidentkandidaten Mauricio Funes finns överallt.

Valkampanjen slutade enligt lag i onsdags men högerpartiet ARENA fotsätter ändå kampanjen. Främst är det fattiga, särskilt på landet, och framför allt kvinnorna, som inte kommer att rösta. Kvinnorna har inte möjlighet att lämna sina hem och barn för att åka väldigt långa sträckor för att rösta i ett komplicerat valsystem. Röstlängden regleras efter efternamn, i bokstavsordning. Kommunala valkretsar finns inte utan det är efternamnet som bestämmer var man ska rösta. Har man två efternamn så ställer det till problem.

Idag har vi varit på FMLNs högkvarter, vi har träffat kamrater från centralkommittén och valarbetare, som jobbar dygnet runt med valet. FMLN har stora möjligheter att vinna, men de påtalar de risker som är uppenbara - att ARENA har ekonomiska resurser, liksom TV-kanaler, tidningar, i stort sett all media mm. De hotar arbetare med att sparka de på måndag om de inte tar med sig ett foto på sin valsedel som visar att de har röstat på ARENA. De kör med skrämselpropaganda, om FMLN vinner kommer företagen att flytta till Guatemala och andra länder. Ett annat bekymmer är valfusk. Högerpartiet ARENA betalar fattiga för att de ska gå och rösta på dem. De ca 2,5 miljoner salvadoraner som bor i grannländerna kan inte rösta pga det komplicerade valsystemet. Men många får bussbiljetten betalt och en extra summa pengar för att komma hit och rösta på ARENA.

Idag på eftermiddag träffade vi representanter från centralkommittén som berättade om problemet de möter bland arbetarklassen, att höger kör med retoriken att om arbetare och bönder röstar på ARENA kommer partiet att skapa välstånd, arbete, välfärd och trygghet. Om de röstar på FMLN kommer man att ta ifrån de deras barn, deras arbete och deras jord. Det kommer att bli inbördeskrig och de kommer att förlora allt de har.

Trots all smutskastning finns hopp om bättre framtid och demokrati bland majoriteten. Alla undersökningar även från högerns media och från universiteten visar att FMLN har stora möjligheter att vinna. Det finns dock ett osäkert tal, de som ej bestämt sig, dessa röster skulle kunna gå till höger.

Varma och solidariska hälsningar
Amineh Kakavabeh

Inga kommentarer: