Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, mars 15, 2009

Svenska valobservatörer på plats i El Salvador ”Vallokalerna har öppnat och läget är spänt”

Presidentvalet i El Salvador är i full gång. Över 4 miljoner har rösträtt. Valet står mellan Mauricio Funes från vänsterpartiet FMLN och Rodrigo Avila från högerpartiet ARENA. Den kände journalisten Funes leder över den före detta polischefen Avila.
FMLN vann tidigare i januari parlamentsvalet med 43 % mot 37 % för ARENA.

Två svenska valobservatörer, riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och författaren Monica Zak, rapporterar om att läget är spänt och att det förekommit konfrontationer pga anklagelser om valfusk.

- Vi var på plats i vallokalerna redan kl 05.00 på morgonen. Stämningen är bra. Tv-kanaler är på plats. En av ARENAS valfunktionärer gick ut med att man kunde demonstrera sitt stöd för en kandidat med sin valsedel vilket är olagligt. Valobservatörerna påpekade detta och efter en lång diskussion sattes en lapp upp där det klargjordes att man inte får driva kampanj med sin valsedel i vallokalerna, säger Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot och valobservatör i El Salvador

- Först röstade över hundratusen valfunktionärer och kl 07.00 öppnades dörrarna till vallokalerna för ca 4,2 miljoner väljare. Valdeltagandet ser ut att bli högt . På plats med oss finns också högsta chefen för den största salvadoranska människorättsorganisationen och en minister för salvadoraner som är utlandsbosatta. Tyvärr är risken för valfusk påtaglig, redan har man i den vallokal vi befinner oss upptäckt tio personer med falska id-kort, säger journalisten och författaren Monica Zak.

Inga kommentarer: