Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, mars 02, 2008

Farcledarens mord, ett hårt slag mot fredsprocessen i Colombia

Mordet på Raul Reyes är förvisso ett hårt slag mot den colombianska gerillan FARC. Han var gerillans mest kände talesman, medlem i högsta ledningen och deras främste fredsförhandlare. Men regeringsstyrkornas mord på Reyes är ett ännu hårdare nederlag för fredsprocessen i Colombia och för de ansträngningar som görs för att frige de kidnappade, bl a den tidigare presidentkandidaten Ingrid Betancour. Bara för två dagar sedan släpptes 4 personer som FARC överlämnade till Venezuelas president Hugo Chavez.

Den stora frågan är i vilken riktning fredsprocessen kommer att utvecklas. Den alltid lika partisk
Lars Palmgren i Sveriges Radio lägger allt ansvar på FARC, antigen kommer "den mest radikala och militäristiska fraktion av FARC" att stärkas eller "att en mer pragmatisk och politisk linje kommer att få större inflytande". Inte överraskande bygger Palmgrens resonemang på vad högertidningen El Tiempo skriver idag i sin ledare (och det är t o m ordagrant)"La gran pregunta es cuáles serán los efectos de fondo de este revés en las Farc. ¿La muerte de 'Reyes' reforzará a sus sectores más militaristas o será un puntillazo clave para inclinarlas a buscar una salida política y negociada?.

Palmgren har glömt att det finns en stark militärmakt styrd av den politiska högern och presidenten Uribe som saboterar alla fredsansträngningar från Sarkozy, Chavez och Brasilien.

Carlos Lozano, respekterad vänsterjournalist och chefredaktör för veckotidningen Voz, säger att mordet i huvudsak är ett slag mot FARC:s politiska struktur än mot den militära. Reyes var gerillans politiska och offentliga talesman. Han säger också att han är orolig för att regeringsstyrkorna utnyttjade de kanaler som Reyes använde för att kommunicera med internationella fredsförhandlare för att få informationen om var han befann sig och därefter slå till. Detta säger Lozano skulle ännu mer försvåra för kontakten mellan fredsförhandlarna och gerillan. (En general som igår informerade om operationen säger att de fick tag på Reyes när han ringde via sin sattelittelefon). Lozano säger också att gerillan är väl förbered för sådana slag och att han inte bedömer att FARC är slagen militärt.

En annan som uttalat sig är Ecuadors president Correa som var mycket upprör över att colombianska regeringsstyrkor gått in på ecuadoriansk mark.. Chavez i Venezuela varnade igår Uribe för att göra samma sak i Venezuela, något som direkt skulle leda till krig mellan de två länderna.

Inga kommentarer: