Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, mars 04, 2008

Bush-doktrinen slaktar fredsansträngningen i Colombia

Det var massakern av sovande gerillasoldater i ett läger i Ecuador som nu sänker alla ansträngningar som gjordes av Frankrike och Ecuador för att få fri den tidigare gröna presidentkandidaten Ingrid Betacourt. Farc-ledaren Raul Reyes befann sig 2 km in i Ecuador för att förhandla med fransmännen och ecuadorianerna om ett frisläppande av Betancourt när colombianska regeringsstyrkor ledda av USA:s underrättelsetjänst bombade sönder deras läger.

Högerpresidenten Uribe ljög först om att "operationen" var en del av en strid mellan gerillan och regeringsstyrkorna inom Colombias gränser, när detta inte höll sa han att regeringsstyrkorna gick in på ecuadoriansk mark på jakt efter FARC-soldater, men när nu hela sanningen uppdagas visar det sig att man bombade sönder lägret och gick sedan in i lägret för att massakrera överlevande och hämta Reyes kropp, som sedan visades som trofé i colombiansk TV och i högertidningen El Tiempo.

Massakern och att colombianska militära styrkor gått in på ecuadoriansk mark har gjort många rasande. Inte bara Chavez och Correa som nu stängt alla diplomatiska kanaler med Colombia, utan även Brasilien, Argentina och Chile. För att inte glömma Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner som avslöjade att Frankrike haft kontinuerliga samtal med FARC-ledaren Raul Reyes och att tre fransmän befann sig nära FARC-lägret för att förhandla med Reyes.

Allt tyder på att de diplomatiska kanalerna som Reyes och Frankrike använde sig av kommit till USA:s kännedom, och utnyttjas av Uribe för att torpedera en överenskommelse.

Uribe följer Bush krigsdoktrinen om s k preemptive strike om att slå till och angripa, och struntar fullständigt i de ansträngningar som görs från Latinamerika men även från Spanien, Frankrike och Schweiz för att uppnå en fredlig och politisk lösning av konflikten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Massaker på terrorister är alltid bra.

Daniel sa...

FARC är en vidrig terrororganisation som utför massmord på civila (Bojaya -02), kidnappningar och flygplanskapningar. När man är med i den leken så får man också tåla den, tycker du inte det? Du kan säkert hitta andra skäl att kritisera USA, eftersom det är det som verkar vara målet med ditt inlägg.