Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContorsdag, februari 21, 2008

Utvisningsministern Billström leder loppet

Franske Sarkozy har ju som ni säkert vet satt upp mätbara mål på sina ministrar. Exempelvis ska migrationsministern Brice Hortefeux under detta år tvångsutvisa minst 25 000 sans papier. Allt tyder på att han med råge kommer att vara en av de ministrar som klarar sitt uppdrag bäst.
Även om Reinfeldt inte är lika resultatinriktat som sin franske kollega, verkar det som han gjorde ett gott val i utnämningen av Billström till migrationsminister, en riktig fullblodslöpare. Det är fullfart på vår utvisningsminister! Det kan t o m vara så att Billström kör om Hortefeux i antal utvisningar detta år.

Billström springer från överläggning till överläggning för att tvångsutvisa irakier och afghaner. I dagarna kommer han att träffa Afghanistans utrikesminister Dr Rangeen Dafar Spanta för att få till ett antal tvångsutvisningar. Detta trots att en talesman för Afghanistans utrikesministerium, Sultan Ahmad Bahin, förklarat att trepartsavtalet mellan Sverige, Afghanistan och UNHCR som möjliggör utvisningar med tvång till Kabul är "olagligt".

Idag hotas 600 afghaner av utvisning till krigets Afghanistan. Enligt den konstruktion som nu tagit form ska alla kunna skickas till Kabul - trots att våldet i högsta grad är närvarande även där och att redan Kabul för många innebär livsfara. Dessutom struntar man i att många flyktingar har sina familjer på annat håll. I Kabul saknar de helt ett socialt nätverk de behöver för att klara sig. Två asylsökande -Asadullah Haideri och Said Sikandershah- riskerar den 26 februari att utvisas med tvång under militär övervakning och militär transport till flygbasen Baghram.

Även om Billström vill få oss att tro att tvångsutvisningar är en överenskommelse med "hemlandet", är det uppenbart att "avtalen" tvingats fram av Sverige trots starka protester från alla möjliga håll. Ministern för mänskliga rättigheter i irakiska Kurdistan, Yousif Aziz i Arbil, säger att de inte var överens med Sverige om det s k återvändaravtalet . "Ambassadören sade att vi är tvungna att ta tillbaka kurdiska asylsökande i Sverige som har fått avslag. Men jag sade att ett påtvingat återvändande är emot de mänskliga rättigheterna"

Afganska Föreningen i Sverige kallar till demonstration mot utvisningarna, den 27 februari kl 11, sergels torg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Jag har läst ditt inlägg "systemskifte i skolan" som du skrev den 24/4 2005, jag håller på med ett arbete i skolan om just systemskiften i skolan och tyckte givetvis ditt blogginlägg var bra. Jag undrar om du har någon källa till det du skrivit, nån bok, eller nån websida eller nått där du hittat denna information? Jag har sökt hur mycket som helst på nätet om just systemskiften men har bara fått fram det du skrivit.

MvH

Charlott Elfström
engla-75@hotmail.com