Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



tisdag, juli 31, 2007

USA:s "icke-permanenta" baser i Irak

Medan irakierna dör av våld, svält och sjukdomar, enligt en rapport är var tredje irakier i behov av nödhjälp, diskuterar USamerikanska makthavare om man ska ha permanenta baser i det ockuperade Irak. I den återkommande "låtsas"-dispyten kring det ockuperade Irak mellan Bush och kongressledamöterna, har kongressen nämligen fått igenom ett beslut som ska hindra Pentagon att bygga "permanenta" baser på irakisk mark.

Ingen tycks dock veta vad som menas med "permanenta" baser och ännu mindre med vad Pentagon gjort med de ca 2 miljarder dollar som budgeterats för militära byggnader i Irak och Afghanistan.

Men faktum är att det finns idag 14 USA-baser i Irak. Enligt ockupationsmakten USA är ingen av de permanenta. Den största s k "icke-permanenta" basen är Balad Air Base, en av fyra "superbases" som ligger strax utanför Bagdad, med över 25 000 soldater och med ca 28 000 flygningar per månad, näst högst i antal i världen efter Londons flygplats Heathrow.

I kolonialismens tid är det inte konstigt att se hur tydligt och brutalt en så "nyanserad" debatt i ockupationsmaktens centrum hänger ihop med irakiernas lidande.

Inga kommentarer: