Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



måndag, maj 14, 2007

NATO + oljebolagen = sant

Om någon var orolig för vad NATO skulle få för sysslor efter kalla kriget, kommer här ett lugnande besked från högkvarteren. NATO "överväger" att utplacera sjöbaserade snabbinsatsstyrkor till stöd för privata oljebolag som t.ex. BP och Shell, vilket betyder att NATO kan sända insatsstyrkor till Afrika, Asien och Mellanöstern för att skydda oljebolagen.

En av NATO-cheferna Jamie Shea (director of policy planning) säger att det gäller att som det heter "see how we can link up with oil companies". Bli inte förvånad om vi snart hör Carl Bildt argumentera för att svenska soldater ska skickas till Saudiarabien eller Nigeria för att som vakter utanför Shell, Exxon eller BP skydda den västerländska "demokratin" och "frihet". Aldrig tidigare har devisen "Blood for oil" varit lika aktuell.

Shea är ju inte obekant för oss, han har länge agerat som NATO:s PR-man, och blev rätt känd under NATO-bombningarna mot Serbien under 1999. Som NATO-talesman förförde han under de 78 bombdagarna världens medier med felinformation och lögner. Detta avslöjade han ett år senare när han inför en grupp företagsledare höll ett föredrag under rubriken ”Att sälja en konflikt – den slutliga PR-utmaningen". Shea menade att ”målet var att vinna den allmänna opinionen, vilket inte var enkelt när NATO kränkte en stats suveränitet”.

Inga kommentarer: