Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, november 25, 2006

Rumsfeld gav order om tortyr i Irak

USA-brigadgeneralen Janis Karpinski som styrde det irakiska fängelset Abu Ghraib säger i en intervju i spanska El Pais (spanska) att det var den nyligen avgående försvarsministern Donald Rumsfeld som gav order om att tortera de irakiska fångarna. Karpinski som var den högst rankade officiern som straffades för tortyren i fängelset avslöjar att hon såg ett memorandum undertecknat av Rumsfeld där han gav tillåtelse för att använda sig av "sådana" förshörsmetoder.

Detta kommer samtidigt som den tyske advokaten Wolfgang Kaleck och ett 20-tal människorättsorganisationer stämt Rumdsfeld för krigsförbrytelser och för att personligen ha godkänt och beordrat tortyr av fångar i irakiska fängelset Abu Ghraib och Guantànamo Bay. Karpinski har nu erbjudit sig att vittna mot Rumsfeld.

Tidigare har ett 40-tal kända brittiska personligheter som nobelpristagaren Harold Pinter uppmanat FN och justitieministern i England att starta undersökningar om brott mot principerna från Nünbergsprovessen och Geneve- och Haggkonventionerna som begått under Irakkriget. I ett brev skrivet till den brittiske justitieministern görs en sammanställning på 28 punkter över de brott som USA och Storbritannien begått.

Inga kommentarer: