Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, november 11, 2006

Deltagande demokrati och subventionerad olja i El Salvador

Härom veckan träffade jag en borgmästare från EL Salvador, Mario Gonzalez. Han är medlem i salvadoranska vänsterpartiet FMLN och borgmästare i San Martin, en kommun med 150 000 invånare.

FMLN har totalt 54 borgmästare och högerpartiet Arena 147. FMLN:s väljarbas har ökat enormt under de senaste 10 åren, 1994 fick FMLN 300 000 röster och i våras 2006 800 000 röster. Partiet har 82 000 medlemmar. I det senaste parlamentsvalet fick FMLN 32 ledamöter och ARENA 34.

Valsystemet i El Salvador gör att den vinnade vallista får alla platser i kommunfullmäktige. I San Martins fullmäktige sitter 14 ledamöter, varav hälften är kvinnor. Överlag arbetar FMLN med ett jämställdhetsperspektiv, kvoter tillämpas i alla beslutande organ, minst 35 % kvinnor och minst 25 % ledamöter under 32 år. I San Martin arbetar FMLN med deltagande demokrati, man har upprättat ett antal råd (miljö, kultur, jordbruk mm) och lokala hälsokommittéer. Dessutom tillämpas deltagande budget. Kommunen har också startat en fotbollsskola med 360 barn.


FMLN har i kommunpolitiken en medveten strategi så även i San Martin, bl a med tillämpande av ett antal program. De fyra mest omfattande är Operación milagro (med hjälp av Kuba och Venezuela) som syftar till att genomföra ögonoperationer på fattiga; en alfabetiseringskampanj; ett utbildningsprogram med stipendium till fattiga och ett oljeprojekt.

Det sista är ett samarbete med den venezolanska staten och det venezolanska statliga oljebolaget PDVSA. Projektet går ut på att kommunerna som styrs av FMLN får köpa olja av Venezuela till förmånliga villkor; låga priser och betalningen görs med 60 % mot faktura på 30 dagar och 40 % på kredit i 23 år med 1 % ränta med 2 betalningsfria år.

Betalningen på faktura görs med jordbruksprodukter, ex frukt, grönsaker mm, som kommunen köper hos lokala jordbrukare. Till detta projekt har FMLN bildat ett bolag Asociación Intermunicipal Energía para El Salvador (ENEPASA) och ingår i ett större samarbete som heter ALBA-petróleos, där även sandinisterna i Nicaragua har liknande avtal med PDVSA. Medlemmar i ENEPASA är endast de kommuner som styrs av FMLN. Transporten av oljan görs via Honduras och detaljförsäljningen sker via oberoende bensinmackar (s k med vit flagga), alltså inget samarbete med Shell, Texaco eller ESSO. Oljan säljs till låga priser till den lokaltrafiken, småföretagare på orten och fattiga invånare.

Inga kommentarer: