Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



onsdag, januari 11, 2006

USA:s krig i Irak kostar 2 000 miljarder dollar

Kriget i Irak kommer att kosta USA över 2 000 miljarder dollar, långt över det som hävdas från Bush-administrationen. Det är nobelpristagaren i ekonomi Joseph E Stiglitz och Harvard-ekonomen Linda Bilmes som gjort en sammanställning på de totala kostnaderna som kriget för med sig. Bl a har man tagit med kostnader för en militärstyrka i Irak på 136 000 soldater, ca 16 000 sårade soldater, 20 % av den totala ökningen av oljepriserna, ett budgetunderskott, kostnader för psykosocial rehabilitering för 30 % av de återvändande soldaterna.

Den brittiska tidningen The Independent har beräknat kostnaderna till 204 miljarder dollar och Lawrence Lindsey, fd rådgivare hos Vita Huset, till 100-200 miljarder dollar.

Det finns de som annars tycker att kriget varit en bra investering. Den tidigare chefen för budgeten i Bush-administrationen, Mitch Daniels, menade att Irak-kriget skulle bli ”an affordable endeavor” (ung. Ett bemödande som man har råd med). Vår egen Statsminister Göran Persson har tidigare sagt att ett effektivt krig var bra för ekonomin.

Jag har tidigare skrivit om krigets ekonomiska och mänskliga kostnader här

2 kommentarer:

Anonym sa...

hur mycket kostar Sverige USA:s krig mot terrorismen?

Anonym sa...

förmodligen kostar USA:s krig enorma summor för både Sverige och Europa, men det vill ingen räkna på