Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



tisdag, januari 10, 2006

hur står det till i FN:s Haiti, egentligen?

För två år sedan tvingades landets folkvalde president Jean-Bertrand Aristide lämna Haiti i ett USA-militärplan. En interimsregering tillsattes och FN gick in med en fredsbevarande FN-styrka. Väl i exil i Sydafrika anklagade president Jean-Bertrand Aristide både USA och Frankrike för att ha genomfört en militärkupp. Få reagerade.

Att avsätta regeringar under oklara omständigheter verkar ha blivit en återkommande exercis i världen idag, tyvärr har även FN och FN-styrkor sanktionerat detta i fallet Haiti. Få vågar ifrågasätta.

Vad har då hänt i Haiti under FN: s beskydd? Interimsregeringen som skulle ”införa” demokrati har nu lyckats skjuta upp valen för femte gången, Läkare utan gränser rapporterar om att människorna i Haiti lever i ständig skräck, fattiga har hamnat i kläm mellan kriminalitet, väpnad revolt och FN-soldaternas brutalitet och våld. Läs mer här
Tillråga på allt har chefen för den fredsbevarande FN-styrkan i landet, Minustah, påträffats död. Och den som tar över FN-styrkan är inte mindre än en chilensk general vid namn Eduardo Aldunate Hermann, som av människorättsorganisationerna i Chile pekas ut som skyldig till mordet under Pinochet på en spansk diplomat, Carmelo Soria. Generalen ska ha varit inblandad i andra brott under diktaturen. Så var det med det FN-mandatet.


Inga kommentarer: