Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConlördag, juli 19, 2014

Svensk-colombianske journalisten Joaquin Perez Becerra äntligen fri

Svensk-colombianske journalisten Joaquin Perez Becerra sattes igår på fri fot efter tre år i fängelse i Colombia. Joaquin sökte en fristad i Sverige på 1980-talet flyende mord och massaker. Liksom många andra colombianer var Joaquin politiskt aktiv i vänsteralliansen Union Patriotica vars medlemmar, allt från presidentkandidater (3 stycken) till fullmäktigeledamöter mördades. Över 4 000 medlemmar i Unión Patriotica mördades av den colombianska regimen.

Han fortsatte sitt politiska arbete via en nyhetsbyrå ANNCOL och en närradiostation Cafe Stereo. För tre år sedan på väg till Venezuela utlyste Interpol en häktningsorder. Han anklagades av den colombianska regeringen för att vara chef för FARC-gerillan i Europa. När Joaquin anlände till Venezuela häktades han och därefter deporterades till Colombia och till ett säkerhetsfängelse. Han åtalades och dömdes till 8 år för samröre med gerillan. Den colombianska regimen använde som bevis mot Joaquin "e-post" som skickats från en av FARC-ledarna till en person i Sverige med ett aliasnamn som skulle föreställa svensk-colombianen. Det finns även en bild som publicerades i regeringstidningen (och som ägs av presidenten Santos familj) El Tiempo som ska ha visat svensken tillsammans med en gerillaledare. Dock har sådana bilder visat sig tidigare vara fejkade (ett bra ex är en journalist från Telesur som satt i isolering anklagad med ett liknande foto och som senare visade sig vara feijk).

För två dagar sedan beslutade den colombianska Högsta Domstolen att neka till brott då bevisningen varit bristfällig. Han sattes igår ikväll på frifot. Hemma väntar familjen och hans vänner som kämpat för hans frigivande.

1 kommentar:

Adelbert Enriquez sa...


You have a nice blog! I love it, I am very entertained and I learned a lot! I will follow all your posts everyday! You are a genius indeed and all of your words are meaningful, I will promote your blog to my friends and I am very sure they will also like your blog!

Hot Artz
Move Igniter