Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaContisdag, juni 17, 2014

Hjärnan bakom statskuppen på Sverigebesök i lyxbåt

På besök i Stockholm befinner sig Agustín Edwards Eastman, ägaren till dagstidningen El Mercurio, utpekad som CIA-agent, hjärnan bakom statskuppen i Chile 11 september 1973. Edwards har seglat till Sverige i sin lyxbåt nu parkerad vid nybrokajen, Stockholm.

Enligt rapporten Church från senaten i USA och de nyligen offentliggjorda dokumenten från CIA ska Edward och hans tidning El Mercurio ha tagit emot miljontals dollar för att störta den folkvalde presidenten Salvador Allende. Generalen Vernon Walters, biträdande chef för CIA 1972-1975, vittnar om att Augustin Edwards Eastman var CIA:s främsta “resurs” i Latinamerika.

Edwards deltog strax efter valet i september 1970 i ett möte med chefen för CIA Richard Helms, säkerhetsrådgivaren Henry Kissinger och presidenten Nixon för att destabilisera Allende-regeringen och planera statskuppen den 11 september 1973.

Tidningen El Mercurio, Chiles största och mest inflytelserika dagstidning, i samarbete med den fruktade politiska polisen CNI, monterade under diktaturen nyheter mot politiska fångar och politiskt försvunna för att misskreditera dem och för att skapa förvirring kring brotten mot mänskliga rättigheter. Uppmärksammade fall är de 119 försvunna i vad som kallades Operacion Colombo 1975 som El Mercurio rapporterade som en ”intern uppgörelse” och mordet 1976 på Marta Ugarte som torterades och sedan kastades i havet från en helikopter och som El Mercurio ”rapporterade” som ett ”passionsdrama”. Agustin Edwards Eastman är nu indragen i ett åtal som medskyldig för diktaturens brott.

Inga kommentarer: