Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConmåndag, juni 02, 2014

Abdikera nu innan det är försent!

Abdikera nu innan det är försent! är mottot i kung Juan Carlos abdikation. Att vänta in ”en bättre tidpunkt”, som politikerna länge lovat, gick inte längre. Bättre tider tycks inte dyka upp för den alltmer ifrågasatta spanska monarkin. 1978-års maktordning är på väg att rubbas. Förra veckans EU-val resulterade i en katastrof för de två politiska garanterna för denna ordning, nämligen konservativa PP och socialdemokratiska PSOE. Snart kan tvåpartisystemet vara historia och med det också monarkin. Spanska hovets inblandning i skandaler och korruptionshärva gör inte saken bättre.

Kanske kan den lite mer populära kronprinsen Felipe de Borbon åtminstone förändra bilden av en monarki i förfall. Innan det är försent, bör sägas. Kommande val 2015 och Kataloniens självständighetsprocess kan förändra det politiska läget. Som 1931. Perioden som kallas den Andra Republiken. När en ny republikansk konstitution röstades fram med yttrandefrihet, åtskiljande mellan kyrkan och staten, rösträtt för kvinnor och avskaffandet av adelns privilegier. De progressiva republikanska krafterna vann dessutom överväldigande valet till nya Congreso de los Diputados och monarkin avskaffades.

Andra Republiken tog ett abrupt slut 1939 med Francos och monarkisternas inbördeskrig och diktatur som varade fram till 1975. 1978-års nya maktordning med en ny konstitution öppnade för en fortsatt monarki utan politisk makt med kung Juan Carlos och ett i praktiken tvåpartisystem med PP och PSOE. Alla är överens om att den tiden börjar komma till sin ända. De omvälvande tiderna i Spanien ger ingen säkerhet för varken monarkin eller politikerna. Som sagt - bråttom innan det är försent!

Inga kommentarer: