Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaConsöndag, maj 12, 2013

Rios Montt, 50 år för folkmord, 30 år för krigsförbrytelser

Det är en historisk seger för mänskliga rättigheter och mot straffrihet i Latinamerika när diktatorn Rios Montt äntligen dömdes för folkmord och krigsförbrytelser i Guatemala. Precis som Sveriges ambassad i Guatemala konstaterar är det första gången "som en helt nationell domstol i någon del av världen behandlar ett fall där en av åtalspunkterna mot en före detta statschef gäller folkmord".

Det är också första gången i Centralamerika som en diktator dömds i sitt eget land för brott mot mänskliga rättigheter. I Sydamerika dömdes Videla i Argentina 1985 och fick straffrihet 1990 (under den ökända Punto Final) men dömdes åter 2010 till livstids fängelse när Kirchner rev upp "amnestilagen". I Chile lyckades diktatorn Pinochet "förhandla" sig fram straffrihet i utbyte mot att oppositionen fick ta över makten 1990.

Rios Montt är tillsammans med andra militärer skyldiga till ett ofantligt folkmord av ursprungsfolk, vänsteraktivister och bönder. Enligt den officiella rapporten från Silencio de la Comisión para el Esclarecimiento Histórico (CEH) mördades uppemot 185 000 människor och över 45 000 människor försvann. Joakim Nyberg har skrivit bra i Amnesty Press om rättegången http://amnestypress.se/artiklar/reportage/25499/guatemala-folkmordsrattegangen-avbruten-igen-labyr/

Många hoppas att domen i Guatemala ska bli startskottet för fler domar mot diktatorer i Latinamerika. Straffrihet fick bli "förhandlingskortet" för eliter/USA/liberala oppositionen för att få bort högerdiktaturerna från kontinenten som inte längre var användbara. Doktrinen om nationell säkerhet var rättesnöret för brotten mot mänskliga rättigheter. Guatemala blev redan 1953 första landet i kontinentens moderna historia att drabbas av en statskupp när Jacobo Arbenz störtades. Därefter kom Brasilien 1964, Argentina 1966 och 1976, Bolivia 1971, Uruguay och Chile 1973, Ecuador och Peru drabbades av flera diktaturer, Stroessner härskade i Paraguay och militärerna behöll greppet om Centralamerika. Men även länder där liberaler/konservativa hade den politiska makten som i Venezuela och Colombia begicks horribla brott mot mänskliga rättigheter. Venezuela var första landet i Latinamerika där det systematiskt genomfördes politiskt försvinnande av vänsteraktivister.

Inget land har riktigt lyckats bryta den rådande straffriheten. Hot om statskupp, politisk kohandel, men även korrupta och fega domstolar har omöjliggjort rättvisa. Dock har exempelvis Argentina, Venezuela och Brasilien hunnit i kapp och gör nu upp med sin historia. Och det är i huvudsak människorättsorganisationer mot straffrihet som kämpat sig till rättvisa. Så är det i Guatemala nu också, där ursprungsfolk kämpat hårt för att domstolar och den politiska makten överhuvudtaget skulle "tillåta" en rättegång och process mot diktatorn Rios Montt.

Inga kommentarer: