Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



tisdag, juni 19, 2007

Risk med en Vichy-regering i Palestina

Av allt döma pekar Israels och USA:s positiva tongångar till Mahmoud Abbas brytning med Hamas och tillsättningen av en s k krisregering på att det finns en uppenbar risk för en palestinsk "regering" som lägger sig platt för stormakten USA och ockupationsmakten Israel. I sitt desperata försök att kväva Hamas och hitta legitimitet i omvärlden är Abbas nya "regering" på väg att omvandlas till en Vichy-regering. Den palestinske journalisten Khalid Amayreh skriver om detta här, hans bedömning är att även om Fayyadh-regeringen nu kommer att åtnjuta av massivt stöd från USA, EUropa och även indirekt från Israel kommer den på sikt att tappa legitimitet bland den palestinska befolkningen. "There is no doubt that any close identification of the new government with the Israeli occupier will invite its demise, and that could happen sooner rather than later".

Alla är medvetna om Fatahs vacklande popularitet och Hamas ökande förankring bland palestinierna. Misslyckas Abbas nu kommer det palestinska folket att radikaliseras och överge helt de mer västvänliga politiska krafterna. Carl Bildt är tydligt i detta "Det här kanske är sista chansen på länge med en moderat palestinsk regering". Abbas kommer nu att koncentrera sina krafter, inte på att bekämpa ockupationen, utan på att få kontroll över det lilla som de av Israel tillåts kontrollera och att bekämpa Hamas. Riad Malki, minister i Fayyadh-regeringen, säger i en intervju i spanska El Pais att vad den nya regeringen har som första prioritet är att etablera lag och ordning i både Västbanken och Gaza. Dessutom kommer man att arbeta för att isolera Hamas från folket.

Sorgligt är det att se hur Västvärlden efter en lång och för den palestinska befolkningen plågsam bojkott nu skyndar sig för att omfamna Abbas i hopp om att kväva palestiniernas kamp mot Israels ockupation.

Läs även Esbatis lysande kommentar

Inga kommentarer: