Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



lördag, juni 09, 2007

Den globaliserade statsterrorismen

Europarådets rapport om CIA:s hemliga fängelser och kidnappningar bekräftar bilden av en omfattande och globaliserad statsterrorism. Tidigare tillämpade CIA statsterrorismen inom mer bestämda gränser, ett land eller en region som i Sydamerika med Operation Condor (Brasilien, Uruguay, Paraguay, Argentina, Bolivia och Chile). I dag har USA:s statsterrorism liksom finansmarknaden sprängt gränserna. Minst 27 länder har varit inblandade i CIA:s kidnappningar, hemliga flygningar och spökfängelserna. Omfattningen av "operationen" har varit enorm och skrämmande. Aldrig tidigare i historien har en terroroperation omfattat så många länder. Sverige som nämns i en fotnot har också medverkat genom att tillåta att CIA under brutala former kidnappade egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery och förde de till tortyr i Egypten.

Som Bush säger är den "godartade" statsterrorismen ("we’re getting vital information necessary to do our jobs, and that’s to protect the American people and our allies") ingen "collateral damage" eller tjänstefel, utan (och rapporten bekräftar denna bild) är det en genomtänkt och omfattande operation som bestämdes och manglades inom NATO.

läs hela rapporten om CIA:s hemliga fängelser här

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan inte hålla med om din sista sats, iaf inte att rapporten säger så.

Tvärtom uttrycker NATObyråkrater där sin bestörtning över hur USA gick utanför de normala beredningsvägarna och lade fram ett fixt och färdigt dokument som det bara var att skriva på, helst utan att läsa.

Snarare har NATOs hemlighetskultur varit viktig för att avvärja insikt i programmet.