Francisco Contreras

kontakt:
francisco@contreras.se
twitter.com/frassecontreras
Podcast Terminal 5
MediaCon



måndag, november 27, 2017

Oviss utgång i valet i Honduras

Uppdaterat

Allt verkar mycket oviss med valutgången i Honduras. Innan rösträkningen börjat gick den sittande konservativa presidenten Juan Orlando Hernandez ut i medierna och utropade sig till segrare. Några timmar senare menade oppositionens kandidat Salvador Nasralla att rösträkningen visade på en klar seger mot högerkandidaten. Nu har Valmyndigheten kommit med första rapporten när 90% av rösterna räknats i landets två största städer, huvudstaden Tegucigalpa och San Pedro Sula, och Nasralla leder med 45% mot högerkandidaten Hernandez med 40%.

Valen hålls i ett polariserat Honduras. Det hundraåriga tvåpartisystemet, med konservativa Nationalpartiet och det liberala Partido Liberal, är överspelat. Två nya block slåss om den politiska makten. Ett högerblock leds av det konservativa Partido Nacional (PN) med stöd av jordägarna och traditionella konservativa grupper. Det andra blocket är en allians av gamla liberala grupper, vänstern, flera stora sociala rörelser och en urban medelklassrörelse mot korruption. Högerblocket leds av den sittande presidenten, Juan Orlando Hernandez. Oppositionsblocket har som presidentkandidat Salvador Nasralla, tidigare ledare för Antikorruptionspartiet PAC. I oppositionsblocket ingår partierna LIBRE, folkfronten, liberala grupper, delar av PAC och socialdemokratiska PINU. Den tidigare avsatte Manuel (Mel) Zelaya är också en stark profil för detta block. Hernandez ställer upp för återval, något som tolkas som en flagrant överträdelse av grundlagen som förbjuder återval. Kom ihåg att högerkrafterna år 2009 avsatte presidenten Mel Zelaya, anklagad för att vilja väljas om och därmed bryta mot grundlagen.

Många har varnat för ett hejdlöst valfusk. Regimen har genomgående mörkat transparensen i valprocessen och i de offentliga institutionerna. Till exempel har en lag stiftats om hemligstämpling som tillåter att allmänheten undanhålls information om presidentens ingripande i 16 olika myndigheter, bland annat statens personregister, RNP. Kritikerna hävdar att den nya lagen gör det möjligt för regimen att ändra och manipulera röstlängden i RNP utan att det kommer till allmänhetens kännedom. De två stora oppositionspartierna LIBRE och PAC har ingen representation i valmyndigheten TSE och valregistret RNP och myndigheterna består enbart av ledamöter från regimenpartierna. I en rapport från Honduras-kommittén i Sverige menar flera ledare för folkrörelserna i Honduras att ett massivt valdeltagande och valobservatörer kan stoppa valfusket från regimen.

Härnedan en intervju med en kandidat för partiet LIBRE Jamileth Gonzalez

Vad har LIBRE för möjlighet att vinna valet?

Vi har insett att vi måste ingå i en bredare allians för att kunna vinna över sittande regering eftersom de har makt över alla centrala institutioner. Därför har vi gått ihop och skapat ”La Alianza” för att försäkra oss om att vi ska kunna samla tillräckligt många röster för att vinna.

Men det är viktigt att komma ihåg att genom att vinna valet kan vi bara komma i regeringsställning. Den verkliga makten ligger hos den ekonomiska makten och den regleras genom ett antal nationella och internationella avtal med transnationella företag. Så att vinna valet innebär inte att vinna makten. Vi måste få majoritet i kongressen för att kunna ändra lagar som är skadliga för landet. På så sätt kan vi genomföra reformer undan för undan. Det är en process och den kommer att bero på den politiska utvecklingen i landet. Det yttersta målet är att kunna skriva om grundlagen, det är nödvändigt för att genomföra djupgående förändringar.

Var har du för förhoppningar om politiken i Honduras framöver?

För det första måste vi vinna över den regeringen för att kunna lägga grunden för en dialog mellan olika sektorer i samhället, vilket vi verkligen behöver, för att tillsammans hitta ett sätt att ta oss framåt som de honduraner vi alla är. Honduras genomgår en kris just nu och det finns inte någon dialog med regeringen, det ingen samverkan med någon. Vi behöver verkligen en dialog på nationell nivå för att ta reda på vilka problem som olika sektorer, organisationer och individer upplever. Människor både i staden och på landsbygden. Denna dialog är jätteviktig för att kunna lägga grunden för ett nytt samhälle.

Vi måste också satsa på ungdomarna och utbildning. Den stora arbetslösheten har skapat den situationen med så mycket våld som vi kämpar med idag. Att stärka de ungas förmågor och medvetenhet är därför helt avgörande. För att de ska känna att det finns möjlighet för dem att få ett arbete och bidra i en positiv utveckling. De måste också få möjlighet att delta i politiken och vi måste skapa möjligheter för att politiska ledare ska kunna komma från gräsrötterna

1 kommentar:

Agneta sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)